Maatregelen ECB tonen gebrek aan daadkracht eurolanden

BRUSSEL, 22 januari - Vandaag kondigde de ECB aan obligaties ter waarde van 60 miljard euro per maand te gaan opkopen om de deflatie in de eurozone te bestrijden. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert op het besluit van de Raad van Bestuur van de ECB.

"Draghi probeert weer eens te repareren wat politici hebben nagelaten. De eurolanden Duitsland en Nederland voorop hebben met jarenlang verstikkend bezuinigingsbeleid de vraag in de eurozone lamgelegd. Nu schadelijke deflatie dreigt, is het terecht dat de ECB naar onorthodoxe middelen grijpt. Dezelfde partijen die deze stap van de ECB veroordelen, liggen telkens dwars bij een ambitieus Europees investeringsbeleid".

Eickhout ziet echter twee grote problemen met de aangekondigde maatregelen van Draghi. Ten eerste is het hoogst onzeker of de miljarden die de ECB in de economie pompt op de juiste plek terecht komen. "Kwantitatieve verruiming leidde er in andere landen toe dat de beurzen stegen, maar hun reële economie werd er niet aantoonbaar sterker van", aldus Eickhout.

Daarom had Eickhout liever gezien dat de ECB specifieke obligaties voor nuttige, duurzame investeringen opkocht. Eickhout: "Het Europese investeringsplan van Juncker is veel te mager om de Europese economie uit het slop te krijgen. Hulp van de ECB zou daar erg welkom zijn. Dan is er meer zekerheid dat het monetaire beleid bijdraagt aan extra vraag in de reële economie." GroenLinks presenteerde eerder een veel ambitieuzer alternatief voor het investeringsplan van Juncker.

Eickhout is ook kritisch dat onder druk van Duitsland getornd wordt aan de eenheid van de monetaire unie. "Door een deel van de hypothetische risico's op verliezen van de ECB niet te delen tussen alle eurolanden, wordt de indruk gewekt dat de eurozone geen eenheid is. Dat is slecht voor het vertrouwen in onze munt. De euro kan niet functioneren als eurolanden niet als één blok achter hun munt gaan staan."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook