Meer ambitie nodig tegen belastingontwijking in Europa

BRUSSEL/DEN HAAG, 17 maart - In antwoord op het Luxleaks-schandaal zal de Europese Commissie morgen voorstellen dat de belastingdiensten van EU-landen hun belastingafspraken met multinationals (tax rulings) voortaan automatisch met elkaar moeten uitwisselen. GroenLinks vindt dat de Europese Commissie veel meer ambitie moet tonen om multinationals gewoon belasting te laten betalen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Het is een stap vooruit als EU-landen straks van elkaar op de hoogte zijn als ze oneerlijke belastingvoordelen geven aan multinationals en daarmee belastinginkomsten wegkapen. Maar automatische informatie-uitwisseling tussen belastingdiensten is nog geen garantie dat multinationals net als werknemers, consumenten en kleinere bedrijven fatsoenlijke percentages belasting gaan betalen"

GroenLinks wil dat ook het publiek en parlementen inzicht krijgen in de belastingafdrachten van multinationals. Na aandringen van GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver kreeg de Tweede Kamer onlangs inzicht in de Nederlandse belastingafspraken met Starbucks. Klaver wil dat de Tweede Kamer structureel inzage krijgt in tax rulings om te controleren of er sprake is van belastingontwijking. Klaver: "De belastingdienst geeft straks informatie aan andere landen en de Europese Commissie. Maar ik wil als volksvertegenwoordiger ook kunnen controleren of het in de haak is wat er met IKEA, U2 of andere bedrijven wordt afgesproken". De nieuw opgerichte onderzoekscommissie in het Europees Parlement zou ook inzage moeten kunnen krijgen in tax rulings, vindt Eickhout.

GroenLinks betreurt het dat er nog geen voorstel ligt van de Europese Commissie voor verplichte transparantie over belastingafdrachten per land (country-by-country-reporting). Voor banken is dit sinds dit jaar al verplicht. De groene fractie in het Europees Parlement heeft voorstellen ingediend om dit snel in te voeren in een wet die momenteel behandeld wordt. "Dit idee is al jaren oud. Waarom heeft de Europese Commissie er nog steeds geen steun aan gegeven? Iedereen moet kunnen zien hoeveel belastinginkomsten we mislopen door agressieve belastingplanning van multinationals", aldus Eickhout.

De Europese Commissie heeft aangekondigd later dit jaar met een vernieuwd voorstel te komen voor een Europese grondslag voor de vennootschapsbelasting. De Tweede Kamer steunde onlangs een motie van Jesse Klaver voor een dergelijk plan. Bas Eickhout: "Na Luxleaks is het aan de Commissie-Juncker om te bewijzen dat ze met een waterdicht voorstel kunnen komen dat ervoor zorgt dat bedrijven in Europa daar belasting betalen waar ze waarde creëren".

GroenLinks pleit voor meer initiatieven om als Europa een vuist te maken tegen belastingontwijking zoals een herziening van de wetgeving over belastingen op rente en royalties, minimumeisen aan bilaterale belastingverdragen en hard optreden tegen belastingparadijzen buiten de EU.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook