Mensenrechtenhof toont aan dat Europees asielbeleid niet functioneert

BRUSSEL, 4 november 2014 - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaalde dinsdag dat een familie van vluchtelingen niet door Zwitserland mag worden teruggestuurd naar Italië. Volgens het Hof kan Italië onvoldoende het welzijn van deze familie garanderen. Nadat het Hof al eerder het terugsturen van vluchtelingen naar Griekenland in sommige gevallen onmenselijk bevond, blijkt dat ook Italië basale mensenrechten niet meer kan garanderen. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini toont deze uitspraak wederom aan dat de Dublin-verordening, die het Europees asielbeleid bepaalt, snel op de schop moet.

Sargentini: "Na Griekenland kan nu ook Italië de toestroom van vluchtelingen niet meer aan. Daarmee staat de basis van Dublin op losse schroeven: dat zijn de twee landen waar de meeste vluchtelingen aankomen. Een andere verdeelsleutel is noodzakelijk.”

De Europese Groenen vonden het Dublin-systeem altijd al onevenwichtig en niet werkbaar. Volgens dit verdrag moeten vluchtelingen asiel aanvragen in het Europese land waar zij als eerste voet aan wal zetten. Logischerwijs zijn dit vooral de landen aan de Middellandse Zee. Zeker sinds de Arabische Lente en nu met de terreur van IS is het aantal vluchtelingen toegenomen. “Zij hebben recht op humane opvang, maar landen als Groot-Brittannië of Nederland vinden het huidige systeem wel makkelijk: zij kunnen het probleem op het bordje van de zuidelijke landen schuiven.”

Volgens het Hof kunnen de Zwitserse autoriteiten niet voldoende toezeggingen krijgen dat de familie in Italië bij elkaar kan blijven. Gezien de leeftijd van de kinderen is dit een aantasting van de rechten van het kind. Sargentini is blij dat het Hof uitzetting naar Italië nu blokkeert. “Deze familie is niet de enige met dit probleem. Vele andere vluchtelingen zitten klem in het systeem. Daarom is herziening van het huidige asielbeleid hoog nodig. Wij dringen aan op een beleid dat gericht is op solidariteit en op samenwerking tussen de lidstaten. Daarnaast zullen lidstaten tenminste moeten voldoen aan de standaarden van opvang zoals we die hebben afgesproken.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook