Milieucommissie op weg naar verdere aanscherping EU-regels wegwerpplastic

 

Brussel, 10 oktober De milieucommissie van het Europees Parlement neemt woensdag haar positie in over de voorstellen van de Europese Commissie omtrent het aanpakken van plastic voor eenmalig gebruik. Het ziet ernaar uit dat de voorgestelde regels verder worden aangescherpt. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: “Er lag al een goed voorstel op tafel, maar vandaag zullen we duidelijk maken dat het nog ambitieuzer moet. De plasticsoep schreeuwt om fikse maatregelen.”

 

Volgens het voorstel van de Commissie zou er al een verbod komen op een aantal plastic producten die makkelijk in het milieu belanden, waaronder rietjes en ander plastic eetgerei. Eickhout: “Het gebruiken van wegwerpplastic waarvoor we allang goede alternatieven hebben, is niet meer van deze tijd. Vandaar dat de milieucommissie de lijst met verboden verder gaat uitbreiden. Er komt ook een verbod op de lichtste plastic tasjes.”

 

Een tweede groep plastic producten komt onder een reductieverplichting te vallen, het gaat dan onder meer om ballonnen en sigarettenfilters. Eickhout: “Ook daar zal de milieucommissie meer producten toevoegen, denk bijvoorbeeld aan voedselbakjes.” Een ander punt om in de gaten te houden is de zogenoemde “uitgebreide producentenverantwoordelijkheid” waarbij producenten moeten betalen voor het inzamelen en verwerken van het afval dat ze veroorzaken. “De milieucommissie wil daar veel meer verantwoordelijkheid voor de kosten van het opruimen aan toevoegen. Nu is het de belastingbetaler die daarvoor opdraait. Maar de producenten zijn de daadwerkelijke veroorzakers van deze vervuiling en moeten daar dan dus ook voor betalen.”   

 

Opvallend is dat deze nieuwe wetgeving ook in gaat op het probleem van de ‘spooknetten’. Eickhout: “De Europese visserijsector gaat bijzonder slordig om met hun - grotendeels van plastic gemaakte - visnetten. Maar liefst eenderde van de netten komt niet terug aan land. Ze blijven in zee drijven en vangen nog steeds vis en andere zeedieren. De milieucommissie zal daar veel concretere actie willen zien. Zo gaan we EU-lidstaten verplichten een statiegeldsysteem in te voeren.”

 

“Het plasticprobleem staat hoog op de politieke agenda, dat is goed om te zien. De aanpak van plastic voor eenmalig gebruik is echter nog maar het begin. Er moeten snel maatregelen komen om al het plasticgebruik terug te dringen, en dat doe je onder andere met een belasting. Er is nog veel meer werk aan de winkel,” aldus Bas Eickhout.

 

Op 23 oktober stemt het voltallige Europarlement over de voorstellen die woensdag door de milieucommissie worden aangenomen. In november zouden de onderhandelingen met de EU-landen over de uiteindelijke wetstekst moeten beginnen, maar die lijken op dit moment nog lang niet zo ver te zijn.

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook