Milieucommissie wil bindende energiebesparingsdoelstelling van 40%

BRUSSEL, 7 september - Als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt, dan moet de EU in de periode 2021-2030 minstens veertig procent zuiniger omgaan met energie ten opzichte van 1990. EU-landen moeten van te voren gedetailleerd vastleggen hoe ze die doelstelling gaan halen, zodat gecontroleerd kan worden of de landen op schema liggen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de uitkomst van de stemming: “Veertig procent is een fikse verhoging van het voorstel voor min dertig procent van de Europese Commissie. Meerdere studies wijzen uit dat een hogere doelstelling niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook nog eens het meest kostenefficiënt.”

Ook voor Nederland is dit een belangrijke discussie, merkt Eickhout op. “We lopen flink achter als het gaat om energiebesparing. Dat is ook nog eens een van de redenen is waarom we zoveel moeite hebben om ons percentage duurzame energie omhoog te krijgen. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je op moet wekken.”

“Tot dusver staat Nederland er om bekend altijd de rem op EU-doelstellingen te houden. Dat terwijl het belang moeilijk onderschat kan worden. Zonder de doelstellingen voor 2020 voor duurzame energie en energiebesparing was het energieakkoord er nooit gekomen.”

Naast de milieucommissie moet ook de industriecommissie nog haar standpunt op de nieuwe energiebesparingswetgeving innemen. Eind dit jaar stemt het volledige Europese Parlement over het uiteindelijke onderhandelingsmandaat. Volgend jaar zullen de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de EU-landen over de uiteindelijke wetgeving van start gaan.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook