Net geen meerderheid tegen gratis weggeven uitstootrechten

BRUSSEL, 24 september - Het verzet van GroenLinks-Europarlementariƫr Bas Eickhout tegen het gratis weggeven van uitstootrechten ter waarde van 5 miljard heeft net niet de steun gekregen van de milieucommissie van het Europees Parlement. In het voorstel van de Europese Commissie wordt uitgegaan van een onrealistische prijsberekening. Hierdoor komt een veel te groot aantal bedrijven in aanmerking voor gratis emissierechten, deze horen echter enkel te gaan naar bedrijven die vanwege Europees klimaatbeleid de internationale concurrentie niet aankunnen. Volgens het plan zou maar liefst 97 procent van de bedrijven die onder ETS vallen gratis emissierechten krijgen, waardoor Europa vijf miljard euro aan opbrengsten misloopt.

Eickhout is teleurgesteld over de uitkomst: "Het was een zeer spannende stemming en de lobby van de energiegrootverbruikers was enorm. Ik vind het niet meer dan logisch dat de vervuiler betaalt en dit voorstel doet het omgekeerde."

Zelfs eigen onderzoek van de Europese Commissie toont aan dat de prijs die zij nu hanteren niet deugt. Toch lieten collega's van de sociaaldemocraten het afweten om de grootverbruikers van energie een douceurtje van vijf miljard te kunnen geven. "En dat terwijl zij al woekerwinsten maken door de prijs van uitstootrechten door te berekenen aan consumenten, terwijl ze die zelf gratis krijgen", aldus Eickhout. "Wij zullen ons nu nog meer moeten concentreren op bindende doelen rond energie en klimaat. Dan kunnen we ervoor zorgen dat klimaatverandering wordt tegen gegaan en dat de groene economie niet langer wordt tegengewerkt door dit soort megasubsidies."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook