Niet wachten op Juncker met verplichte transparantie belastingafdracht multinationals

STRAATSBURG, 12 februari - De Groene fractie in het Europees Parlement wil vaart maken met de aanpak van belastingontwijking. Na het Luxleaks-schandaal kondigde de Europese Commissie nieuwe voorstellen aan, maar die zijn deels al te realiseren door wetgeving die nu wordt besproken aan te passen. De Groenen hebben voorstellen ingediend die multinationals verplichten tot meer openheid over hun belastingafdrachten per land en over de tax rulings die belastingdiensten aan hen hebben afgegeven.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Ik wil niet op Juncker wachten voordat belastingontwijking wordt aangepakt. Het probleem staat al jaren hoog op de Europese en internationale agenda, maar de wetgeving verandert te traag. Als de politieke wil er is, kan meer transparantie over belastingafdrachten en -afspraken van multinationals snel geregeld worden.”

Dankzij voorstellen van de Groenen zijn banken sinds het begin van dit jaar al verplicht om openheid te geven over hun belastingafdrachten. GroenLinks wil dit nu verplicht stellen voor alle grote bedrijven. Ook wil GroenLinks dat het publiek meer inzicht krijgt in de tax rulings die belastingdiensten afgeven aan multinationals.

Eickhout: “De ophef over belastingontwijking door bedrijven als Starbucks, Apple en Amazon is nuttig. Mensen hebben het recht om te weten of bedrijven zich netjes gedragen voordat ze er klant worden. Verplichte transparantie kan disciplinerend werken voor multinationals.”

Vanmiddag stemt het Europees Parlement over de opzet van een bijzondere parlementscommissie die de verantwoordelijkheden van EU-landen en de Europese Commissie voor de aanpak van belastingontwijking in kaart gaat brengen. GroenLinks hoopt dat deze commissie verder druk kan zetten op lidstaten om nationale en Europese wetgeving verder aan te passen zodat multinationals een eerlijke bijdrage gaan leveren aan de schatkisten.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook