Nieuwe EU-wet pakt uitbuiting door malafide werkgevers aan

Straatsburg, 16 april 2014 - Een meerderheid van het Europees Parlement stemde in met een nieuwe Europese wet die uitbuiting van werknemers door malafide werkgevers tegengaat. GroenLinks steunt de strengere Europese afspraken over de naleving van de rechten van gedetacheerde werknemers waardoor misbruik van het vrij verkeer in de EU effectiever wordt aangepakt.

GroenLinks-Europarlementariƫr Marije Cornelissen: "Alleen goede Europese afspraken voorkomen dat het vrij verkeer van bedrijven leidt tot onderbetaling, uitbuiting en oneerlijke concurrentie. Deze afspraken zorgen voor een betere aanpak van misstanden zoals Portugese wegenbouwers die in Nederland worden onderbetaald door Duitse onderaannemers."

De nieuwe wet verplicht alle EU-landen om beter te controleren of werkgevers zich aan de wet houden als ze werknemers over de grens detacheren. Autoriteiten moeten verplicht informatie over misstanden gaan uitwisselen. Ook moeten landen werknemers goed informeren over hun rechten als ze in opdracht van hun werkgever tijdelijk in een ander land gaan werken.

Ondanks de wet blijft er een weeffout in het vrij verkeer van bedrijven bestaan, stelt Cornelissen vast. Werkgevers die opdrachten uitvoeren in een ander EU-land blijven de sociale premies betalen in het land waar het bedrijf gevestigd is, in plaats van het land waar de opdracht wordt uitgevoerd. "Daardoor blijft het risico op oneerlijke concurrentie bestaan", aldus Cornelissen. GroenLinks wil daarom dat er in Europees verband wordt gewerkt aan een fundamentelere oplossing voor dit probleem.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook