NSA-aftapschandaal: Europarlement eist opschorting SWIFT-verdrag met VS

STRAATSBURG, 23 oktober 2013 - Het Europees Parlement wil het SWIFT-verdrag met de Verenigde Staten opschorten, nu blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA dit verdrag schendt door de betaaloperator SWIFT af te tappen. Eurocommissaris Malmström (Binnenlandse Zaken) moet snel in actie komen, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

"Goed dat het Europarlement een vuist maakt tegen de Amerikaanse datagraaierij", stelt Sargentini. "Washington heeft lak aan de privacy van Europese burgers, zoveel is duidelijk. Zolang dat niet verandert kan er geen sprake zijn van business as usual met de Verenigde Staten."

Het SWIFT-verdrag legt een procedure vast voor de doorgifte van bepaalde gegevens over internationale betalingen aan de VS. Uit de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de NSA de (onder meer) in België en Nederland gevestigde betaaloperator SWIFT niettemin aftapt, om veel meer betaalgegevens te onderscheppen dan met de EU is afgesproken. "De garanties die de Amerikaanse regering gaf in het SWIFT-verdrag waren al boterzacht. Daarom hebben de Europese Groenen in 2010 tegen dit verdrag gestemd. Inmiddels is het gammele verdrag helemaal een dode letter geworden", concludeert Sargentini.

Sargentini verwacht van Eurocommissaris Cecilia Malmström dat zij snel met een concreet voorstel komt om het SWIFT-verdrag buiten werking te stellen. "Dan moeten ook de regeringen van de EU-landen met de billen bloot: accepteren zij alles van de VS of zijn zij bereid om een keer basta! te zeggen?"

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook