NSA-aftapschandaal: Europese Commissie laat eindelijk tanden zien aan VS

Brussel, 27 november 2013 - Als Washington de privacy van Europeanen niet beter beschermt, betalen Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook daarvoor de rekening. Zij mogen dan niet langer Europese persoonsgegevens opslaan en verwerken op Amerikaanse bodem, zo stelt de Europese Commissie in een mededeling die vandaag wordt gepresenteerd. Europa laat eindelijk haar tanden zien aan de VS, constateert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, maar mist tegelijkertijd een kans om door te bijten.

Het is terecht dat de eurocommissaris Viviane Reding (Grondrechten) de Amerikaanse regering een forse lijst van eisen presenteert, vindt Sargentini. Aan het grootschalig aftappen van onze communicatie door Amerikaanse inlichtingendiensten moet einde komen, net als aan de rechteloosheid van Europeanen onder de Amerikaanse wet. "Belangrijk is dat de Commissie een deadline stelt", onderstreept Sargentini. "Als er in de zomer van 2014 geen oplossing is, dreigt zij eigenhandig het zogenaamde Safe Harbour-besluit in te trekken. Bedrijven mogen dan geen Europese persoonsgegevens meer opslaan in de VS."

Tegelijk is Sargentini teleurgesteld dat Redings collega Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) geen gehoor geeft aan de oproep van het Europees Parlement om het SWIFT-verdrag met de VS op te schorten. De onthullingen dat de VS zich, in strijd met het SWIFT-verdrag, directe toegang hebben verschaft tot gegevens over de financiële transacties van Europeanen, worden door Malmström onvoldoende serieus genomen. Sargentini: "De Commissie mist hier een kans om door te bijten."

De Europese Commissie verklaart zich onbevoegd om actie te ondernemen tegen EU-landen zoals het Verenigd Koninkrijk die grootschalig communicatie aftappen. Ook daar neemt Sargentini geen genoegen mee. Zij vindt het volstrekt ongerijmd om de VS wél aan te spreken op hun aftappraktijken, maar de medeplichtigen in Europa niet. "De EU heeft niet voor niets een Grondrechtenhandvest, met daarin het recht op privacy en op bescherming van persoonsgegevens. Als een lidstaat die rechten teniet doet, moet deze voor het Europees Hof van Justitie worden gesleept. 'Nationale veiligheid' mag geen zwart gat zijn waarin onze grondrechten verdwijnen."

Eerder dit jaar schaarde eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zich achter het pleidooi van Sargentini voor een veilige Europese cloud. "Wie A zegt, moet ook B zeggen", aldus Sargentini. "De Europese cloud moet niet alleen tegen Amerikaanse, maar ook tegen Europese datagraaierij beschermd worden."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook