Onderhandelingen over biobrandstoffen eindigen in teleurstelling

BRUSSEL, 14 april - De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag een overeenstemming met de Europese Raad over de regels over het gebruik van biobrandstoffen goedgekeurd. GroenLinks stemde tegen omdat de twee doelstellingen die deze wetsherziening voor ogen had niet gehaald zijn.

Europarlementariƫr Bas Eickhout is ontstemd: "Wij willen geen voedsel in de tank en daarnaast zouden biobrandstoffen niet schadelijk mogen zijn voor het klimaat. Dit voorstel biedt voor beide problemen geen oplossing."

Het nieuw afgesproken beleid zorgt ervoor dat nog steeds voedsel in de brandstoftank zal verdwijnen, wat onder andere leidt tot stijgende voedselprijzen en voedselschaarste in ontwikkelingslanden. Daarnaast zijn er veel biobrandstoffen die voor extra CO2-uitstoot zorgen doordat ze veranderingen in landgebruik (ILUC) veroorzaken. Lidstaten hoeven deze uitstoot niet mee te tellen bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen, wat het aantrekkelijk maakt om in dit soort schadelijke biobrandstoffen te blijven investeren.

Bas Eickhout is niet te spreken over de opstelling van de lidstaten en de onderhandelingstactiek van het Europees Parlement, dat in eerste instantie een goede uitgangspositie had. "Iedereen die bij de deal betrokken is geweest weet hoe schadelijk het huidige beleid is en toch weigeren ze het te veranderen. Gevestigde belangen, onder andere in de landbouwsector, wordt de hand boven de hoofd gehouden."

Eickhout: "Het klimaat, de belastingbetaler en de meest weerloze mensen op deze wereld zijn de dupe van dit besluit. Deze afspraken lopen tot 2020, dus het zal nog een paar jaar duren voordat we weer een kans krijgen om het tij te kere

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook