Onderzoek: BASF ontweek 923 miljoen euro aan belasting via Nederland, België, Malta en Zwitserland

BRUSSEL, 7 november - “Nederland speelt opnieuw een hoofdrol in het faciliteren van belastingontwijking door multinationals, ditmaal door BASF een effectief belastingtarief van 0,035 procent te geven.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert op een nieuw onderzoek naar belastingontwijking en winstverschuiving door het Duitse chemiebedrijf in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement. “Na de Nederlandse rol bij belastingontwijking door IKEA blijkt nu dat ook BASF gebruik maakt van Nederlandse regelgeving om belasting te ontwijken. Een ambitieuze Europese aanpak om dit soort praktijken tegen te gaan is echt noodzakelijk.”

“Multinationals zoals BASF kunnen niet zonder de publieke infrastructuur die met belastinggeld wordt betaald. De huidige belastingregels in veel EU-landen waaronder Nederland zorgen ervoor dat multinationals de rekening ontlopen, waardoor die vooral bij werknemers, consumenten en kleine bedrijven terechtkomt.” Eickhout wil daarom dat nationale regeringen zo snel mogelijk werk maken van het voorstel van de Europese Commissie voor een Europese grondslag voor de vennootschapsbelasting.

Afgelopen zomer bereikten de ministers van 28 EU-landen overeenstemming over een afgezwakte richtlijn om belastingontwijking tegen te gaan. Veel van de routes die BASF gebruikt om belasting te ontwijken, blijven echter gewoon bestaan ondanks deze richtlijn.

Eickhout pleit voor één Europese grondslag voor de vennootschapsbelasting en een minimumtarief. “Dat zou de effectiefste manier zijn om multinationals een eerlijke bijdrage te laten leveren.” Tot nu toe konden enkele EU-landen waaronder Nederland dit steeds blokkeren dankzij het vetorecht dat bestaat op Europees belastingbeleid. “De mentaliteit om multinationals te lokken met mogelijkheden voor belastingontwijking moet plaats maken voor Europese samenwerking voor rechtvaardige belastingen.”

Belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:

  • BASF ontweek in de jaren 2010 tot en met 2014 naar schatting 923 miljoen euro aan belastingen.
  • BASF gebruikt Nederlandse holdings om dividend uit het buitenland te ontvangen. Deze ontvangsten zijn voor 100 procent uitgezonderd van belasting in tegenstelling tot een 95 procent uitzondering die zou gelden als deze betalingen bij het hoofdkantoor in Duitsland zouden binnenkomen. Ook gebruikte BASF hybride leningen tussen Nederland en België en de Nederlandse innovatiebox om de belastingdruk te verminderen.
  • BASF gebruikt onder andere ook België (met rulings en rente-aftrek), Malta (preferentieel belastingregime) en Zwitserland (intellectueel eigendom) om de belastingdruk te verminderen.
  • BASF voerde een actieve lobby in de VS, in Duitsland en in OESO-verband om hervormingen die belastingenontwijking moeten aanpakken tegen te houden of af te zwakken.
  • Download het complete onderzoek als pdf
Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook