Onderzoek: strengere wetgeving broeikasgassen geeft boost aan economie

BRUSSEL, 12 oktober - Europarlementariër Bas Eickhout schreef in 2013 mee aan Europese wetgeving om het gebruik van superbroeikasgassen, de zogenaamde F-gassen, aan banden te leggen. De wet is wellicht de meest ambitieuze klimaatwetgeving die de EU de laatste jaren heeft opgesteld. Recent onderzoek toont aan dat – in tegenstelling tot waar lobbyisten voor waarschuwden – de wetgeving een positief effect heeft op de Europese groene economie. De wetgeving krijgt nu internationaal navolging als F-gassen deze week worden ondergebracht in het Montreal Protocol.

Vandaag presenteert Bas Eickhout de resultaten van het onderzoek naar de effecten van de door hem voor elkaar gebokste wetgeving. “De lobbyisten hadden vele bezwaren toen wij deze wetgeving schreven, maar al hun zwarte scenario´s bleken angstverhalen: de werkgelegenheid, innovatie en het milieu zijn er dankzij deze wet op vooruit gegaan.”

In Kigali (Rwanda) wordt deze week het uitfaseren van F-gassen ondergebracht in het Montreal Protocol. Het Montreal Protocol is het meest succesvolle internationale akkoord ooit: het pakte het gebruik van CFK aan en zorgde dat we niet met een gat in onze ozonlaag zitten. Nadat de Europese Unie haar ambitieuze wetgeving invoerde, werd het een voorvechter voor uitbreiding van het Montreal Protocol met F-gassen. Eind deze week wordt verwacht dat die onderhandelingen succesvol worden afgerond. Onder andere John Kerry zal dan aanwezig zijn om namens de Verenigde Staten voor deze mijlpaal te tekenen.

“Europa heeft laten zien dat dankzij haar regelgeving alternatieve technologieën ingevoerd kunnen worden en zeer rendabel zijn. Dat helpt nu om andere landen over te halen om de uitbreiding van het Montreal Protocol te ondersteunen. Landen als China en de Verenigde Staten zijn Europa gevolgd in het uitfaseren van deze schadelijke gassen.”

Het rapport, in opdracht van de Europese Groenen uitgevoerd door Shecco is HIER te lezen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook