Onderzoekscommissie Europees Parlement: EU-toelatingsprocedure pesticiden te laks

STRAATSBURG, 16 januari - “Wat we al vermoedden, blijkt te kloppen”, stelt GroenLinks- Europarlementariër Bas Eickhout. “De Europese toelatingsprocedure voor pesticiden moet veel strikter en transparanter.” Op initiatief van de Europese Groenen is een jaar geleden een speciale onderzoekscommissie ingesteld die de EU-toelatingsprocedure voor glyfosaat en andere pesticiden tegen het licht heeft gehouden. Woensdag zijn de bevindingen en eisen van deze commissie aangenomen tijdens de plenaire zitting in het Europees Parlement. 

Eickhout: “Het Europarlement eist dat er per direct wordt gestopt met, bijvoorbeeld, het knip-en-plakwerk zonder bronvermelding door nationale agentschappen en EFSA, het Europese agentschap voor voedselveiligheid. Bevindingen uit studies uitgevoerd door de industrie worden overgenomen zonder dat ze te herleiden zijn.”

Dit is op grote schaal gebeurd rond het besluit om glyfosaat langer op de Europese markt toe te staan, zoals ook een nieuw verschenen onderzoek van plagiaatonderzoeker Stefan Weber en de Belgische Groene Europarlementariër Bart Staes uitwijst.

Het is duidelijk geworden dat de toelatingsprocedure ook op andere fronten veel transparanter moet worden. Eickhout: “Zo wil het Europees Parlement dat alle studies die gebruikt worden om een bepaald product toe te laten openbaar worden, inclusief de gebruikte data, zodat wetenschappers in alle onafhankelijkheid het onderzoek kunnen overdoen.”

“Het wordt de industrie veel te makkelijk gemaakt”, stelt Eickhout. “Niet alleen doordat hun studies worden overgenomen zonder bronvermelding en zonder dat essentiële onderdelen uit die studies voor controle openbaar worden gemaakt. Maar ook doordat ze zelf kunnen kiezen welk land hun verzoek voor toelating van een bepaald product in behandeling neemt. Daar komt eveneens een einde aan als het aan het Europees Parlement ligt.”

Eickhout: “Het rapport is niet bindend, maar lidstaten, de Europese Commissie en EFSA kunnen dit niet zomaar naast zich neerleggen. Het mooie is namelijk dat het rapport zeer brede politieke steun heeft.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook