Ook verduurzaming landbouw staat op het spel tijdens aankomende EU-verkiezingen 

 

Brussel, 2 april - ”Het is weer eens duidelijk geworden dat er wat te kiezen valt op 23 mei. De stemming in de landbouwcommissie van het Europees Parlement over de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid die dinsdag plaatsvond, laat het verschil zien tussen milieubelangen en de belangen van de intensieve landbouw. Het laatste woord is gelukkig nog niet gezegd over dit belangrijke dossier. Na de verkiezingen gaan we het milieu laten tellen”, aldus GroenLinks Europarlementariër, en onderhandelaar op het EU-landbouwbeleid, Bas Eickhout.

 

Momenteel is Europa bezig om de regels vast te stellen die vanaf 2021 zullen bepalen onder welke voorwaarden boeren EU-subsidie kunnen ontvangen. "Er staat veel op het spel, het gaat om zo'n 30% van het EU-budget, 365 miljard euro verdeeld over zeven jaar. Momenteel geldt de regel: hoe meer hectares, hoe meer geld, en zonder fatsoenlijke prikkelingen om groener te produceren. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zet daardoor aan tot schaalvergroting en massaproductie. En dat heeft schadelijke gevolgen voor het milieu. Daarnaast gaat het overgrote gedeelte van het geld naar grootgrondbezitters en multinationals, in plaats dat echte boeren ondersteund worden. Belastinggeld wordt verspild."

 

Eickhout: "Het is moeilijk te geloven, maar een meerderheid van de Europarlementariërs in de landbouwcommissie heeft voor een positie gestemd die een verslechtering inhoudt van de status quo. Ze willen de zwakke eisen waaraan boeren moeten voldoen om de standaard betalingen te krijgen, verder uithollen. Ze zetten amper geld apart voor boeren die meer voor milieu en klimaat willen doen. De maatregel die de Europese Commissie heeft voorgesteld om een iets eerlijker GLB te krijgen, een plafond op de betalingen per bedrijf, maken ze compleet nutteloos. En ze blijven reclames voor vlees en wijn met miljoenen euro's subsidiëren." 

 

Ruim een maand geleden liet een meerderheid in milieucommissie van het Europees Parlement juist zien compleet de andere kant op te willen.

 

"Het voltallige Europarlement zal zich niet meer over de kwestie kunnen uitspreken voor de verkiezingen. De verkiezingen hebben daardoor een heel directe invloed op het verdere verloop van dit beleidsdossier. Wat GroenLinks betreft is het duidelijk. Publiek geld moet naar publieke taken gaan. Het landbouwbeleid hoort in het teken te staan van biodiversiteit, dierenwelzijn, het bestrijden van klimaatverandering en echte boeren. Als het op een concrete stemming aankomt, tonen de conservatievere politici daar echter heel anders over te denken”, concludeert Eickhout.

 

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook