Overnameovereenkomst EU-Turkije is uitbesteding van Europese grenscontrole

Brussel, 22 januari 2014 - Door een nieuwe overnameovereenkomst tussen de EU en Turkije zullen immigranten zonder verblijfspapieren en uitgeprocedeerde asielzoekers worden teruggestuurd naar Turkije als zij via Turkije de Europese Unie zijn binnengekomen. In ruil voor deze overnameovereenkomst is Turkije een geleidelijke visaliberalisering beloofd. GroenLinks is tegen overnameovereenkomsten omdat het de rechten van vluchtelingen kan ondermijnen.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: "Met deze overnameovereenkomst gooien we het immigratieprobleem over de heg bij de buren, in dit geval Turkije. Deze houding van ´opgeruimd staat netjes´ ondermijnt de verantwoordelijkheid die de EU zelf moet nemen."
 
Volgens Sargentini lost deze overeenkomst van de Europese lidstaten de migratieproblemen niet op. "Het is symptoombestrijding. Immigranten zullen blijven komen als er geen duurzame oplossingen worden gevonden voor de problemen waarom mensen besluiten te emigreren."
 
Uiteindelijk leidt deze overeenkomst ertoe dat de EU haar grenscontrole uitbesteedt aan Turkije. Het gevaar bestaat dat Turkije haar grenzen uit voorzorg strenger gaat controleren om te voorkomen dat er teveel migranten via Turkije naar de EU zullen reizen. Dit zal Turkije doen om te voorkomen dat deze migranten vervolgens door de EU zullen worden teruggestuurd naar Turkije. Het gevaar bestaat dat daarbij de rechten van vluchtelingen niet zullen worden gerespecteerd. Turkije heeft de Conventie van Genève betreffende de Status van Vluchtelingen namelijk niet in zijn geheel ondertekend. Veel Iraakse, Afghaanse en Iraanse vluchtelingen vluchten via Turkije naar de EU.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook