Parlementaire enquête dieselgate: deze week interessante hoorzittingen

BRUSSEL, 11 juli - Deze week schuiven interessante genodigden aan bij de hoorzittingen van de parlementaire enquêtecommissie dieselgate. Zo worden verschillende vertegenwoordigers uit de auto-industrie gehoord, waaronder het hoofd technologie van Volkswagen. Daarnaast zal voormalig eurocommissaris Dimas gehoord worden over zijn periode als eurocommissaris milieu in de periode 2006 tot 2010. Oud-eurocommissaris Verheugen weigerde aanvankelijk te komen, maar bevestigde afgelopen vrijdag dat hij toch de enquêtecommissie te woord zal staan. Zijn hoorzitting zal na de zomer plaatsvinden.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is coördinator van de Groenen in de commissie en tevens schaduw op het rapport met conclusies dat na alle hoorzittingen zal worden opgesteld. Eickhout kijkt uit naar de volgende hoorzitting: “Komende week spreken we met Renault, Mitsubishi en Volkswagen èn met een oud-eurocommissaris. Na de fase van experts wordt het tijd ons te richten op de verschillende actoren van deze fraude. Dat zou ons een goed beeld moeten kunnen geven van wat er is mis gegaan waardoor wij nu kampen met auto’s die veel vervuilender zijn dan de catalogus vermeldt. Openbare hoorzittingen maken het mogelijk dat iedereen kan meekijken en dat is een goede zaak.”

De hoorzittingen kunnen een impuls geven aan het onderzoek. De medewerking van de Europese Commissie om stukken te krijgen is zeer moeizaam en teleurstellend. De enquêtecommissie loopt hierdoor onnodig vertraging op.” Eickhout hoopt dat hier snel verbetering in komt omdat anders maatregelen nodig zijn. “We wachten op cruciale informatie die nodig is om de hoorzittingen goed voor te bereiden. Als de Europese Commissie niet snel over de brug komt zijn verschillende fracties van mening dat de hoorzittingen moeten worden uitgesteld tot alle gevraagde info beschikbaar is.”

Het programma van de enquêtecommissie is terug te vinden op de website van het Europarlement. De vergaderingen worden ook via de website live uitgezonden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook