Parlementaire enquête Dieselgate: Oud-eurocommissarissen op hoorzitting

BRUSSEL, 5 september - Maandag leggen de Europarlementariërs in de EMIS-commissie (de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar dieselgate) de focus op de periode 2009-2014, met hoorzittingen met voormalig eurocommissaris Janez Potočnik (Milieu) en voormalig eurocommissaris Antonio Tajano (Industrie), nu Europarlementariër voor de christendemocraten. Potočnik was als milieucommissaris verantwoordelijk voor luchtkwaliteit, Tajani voor de vermindering van de uitstoot van wegvervoer. De hoorzitting met Gunther Verheugen, eurocommissaris voor industrie van 2004 tot 2009 gaf vorige week voer voor vragen aan zijn opvolgers.

Europarlementariër Bas Eickhout, coördinator voor de Groene fractie: “Potočnik was als milieucommissaris erg betrokken bij de problematiek van luchtkwaliteit, waarvan de grootste problemen te wijten zijn aan wegvervoer. We weten dat hij bij zijn collega Tajani aandrong op actie, maar het blijft onduidelijk hoe daar gevolg aan is gegeven.”

Uit de hoorzitting met voormalig eurocommissaris Verheugen bleek dat hij niet wist dat het gebruik van defeat devices “moreel en technisch mogelijk was.” Eickhout: “Een dergelijke bewering kan Tajani in ieder geval niet maken, blijkt uit communicatie tussen ambtenaren van de twee eurocommissarissen. Ik ben dan ook benieuwd welke uitleg Tajani heeft voor het gebrek aan actie”, aldus Eickhout.

Tajani was als eurocommissaris ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een nieuwe testprocedure op de weg, de zogenaamde Real Driving Emissions tests, RDE. Dit proces liep flinke vertraging op, de deadline van 2014 werd ruimschoots overschreden.

Volgende week komen dan de huidige eurocommissarissen voor industrie en milieu, respectievelijk Elzbieta Bienkowska en Karmenu Vella aan het woord. Daarna wordt dieper ingegaan op de rol van de verschillende lidstaten, met Duits transportminister Alexander Dobrindt voorlopig als enige bevestigde genodigde.

De hoorzitting is vanaf 15u live te volgen via de website van het Europees Parlement.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook