Parlementaire enquêtecommissie belastingontwijking haalt benodigde steun

VANDAAG OM 16.00u PERSCONFERENTIE IN STRAATSBURG. LIVESTREAM

STRAATSBURG, 14 januari - Meer dan de benodigde 188 Europarlementariërs steunen een parlementaire enquête in het Europees Parlement over belastingontwijking naar aanleiding van de Luxleaks-onthullingen. De grote fracties verboden hun parlementariërs aanvankelijk dit voorstel van de Europese Groenen te steunen maar inmiddels is er voldoende steun van individuele Europarlementariërs uit alle fracties om de eerste vereiste voor zo'n enquête mogelijk te maken.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Iedereen sprak schande van Luxleaks en iedereen weet dat Luxemburg geen uitzondering is met het bevoordelen van multinationals. Het grootschalige en grensoverschrijdende probleem van belastingontwijking rechtvaardigt een parlementaire enquêtecommissie."

Belastingontwijking wordt niet alleen door Luxemburg gefaciliteerd, maar door veel EU-landen waaronder Nederland. Andere landen lopen daardoor belastinginkomsten mis en de gewone belastingbetaler en kleinere ondernemingen draaien daar voor op. GroenLinks vindt het daarom terecht dat ministers die daarvoor verantwoordelijkheid dragen, gehoord kunnen worden door het Europees Parlement. De enquêtecommissie kan vervolgens aanbevelingen formuleren voor verdere maatregelen om belastingontwijking in Europa uit te bannen.

"De aanbevelingen van deze commissie kunnen verder druk zetten op de Europese Commissie en nationale regeringen om multinationals eindelijk hun eerlijke bijdrage te laten leveren", aldus Eickhout.

De parlementaire enquête heeft nu steun van Europarlementariërs uit alle Europese politieke families, behalve extreemrechts. De fractievoorzitters moeten nu een definitief besluit nemen voordat de commissie aan het werk kan. Van de Nederlandse Europarlementariers steunt naast GroenLinks alleen de Partij van de Dieren de enquête.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook