Persaankondiging: Eickhout naar eerste wereldwijde klimaattop voor ‘niet-landen’

BRUSSEL, 31 augustus - Van 12 tot 14 september neemt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout deel aan de Global Climate Action Summit in San Francisco. Voor de eerste keer in de geschiedenis vindt er een wereldwijde klimaattop plaats die volledig gericht is op zogeheten ‘non-state actors’. Ofwel, alle andere organisaties (lokale overheden, steden, bedrijven, investeerders, ngo’s) naast nationale regeringen die klimaatbeleid kunnen voeren, maar die niet aan de onderhandelingstafel van ‘gewone’ internationale klimaattoppen zitten. Deelnemers zijn ondermeer de burgemeester van Parijs en de gouverneur van Californië.

Het is geen toeval dat de top in de Verengde Staten plaatsvindt. Eén van de doelen van de bijeenkomst is om de wereld te tonen dat president Donals Trump uit het Parijsakkoord gestapt mag zijn, maar dat de VS nog steeds meedoen. Na het desastreuze besluit van Trump hebben zo’n 3500 federale staten, steden, bedrijven, investeerders en universiteiten zich in rap tempo verenigd in de We Are Still In-beweging. Gezamenlijk garanderen ze dat de VS ook zonder de federale overheid de klimaatverplichtingen uit het Parijsakkoord nakomt, niet alleen op het gebied van emissiereducties, maar ook als het gaat om internationale financiële verplichtingen.

Verder moet de top als een aanjager werken. Doel is om zoveel mogelijk nieuwe toezeggingen op het gebied van CO2-reducties en klimaatfinanciering te krijgen van non-state actoren verspreid over heel de wereld. Dat moet vervolgens nationale regering weer zover krijgen om eveneens striktere verplichtingen aan te gaan in aanloop naar de COP24 in Polen - hét moment voor de Nederlandse overheid om haar Europese reductiedoelstelling van 55 procent uit het regeerakkoord te realiseren.

Eickhout gaat als afgevaardigde van het Europees Parlement naar San Francisco. Hij zal hij niet alleen buitenlandse actoren informeren over de laatste Europese ontwikkelingen, maar ook zal hij achter de schermen meer ambitie uit de deelnemers te persen. Overigens zijn de officiële onderhandelaars, zoals de Europese Commissie namens de EU-landen ook aanwezig, dus er zal ook genoeg gelegenheid zijn om ook op hen de druk op te voeren. 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook