persaankondiging: Hoorzitting Hongarije

 
Aanstaande donderdag is de hoorzitting in het kader van het op te stellen rapport over Hongarije. Dit rapport, geschreven door GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, moet uitsluitsel geven of Hongarije al dan niet structureel Europeese waarden als democratie en rechtstaat aantast en in aanmerking zou moeten komen voor sancties. 
 
Het is voor het eerst dat het Europees Parlement een dergelijk rapport opstelt. Er bestaan twijfels over de mate van bijvoorbeeld onafhankelijke rechtsgang, persvrijheid, de positie van minderheden en individuele vrijheden in Hongarije. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een absolute meerderheid en kan daardoor in principe vrij eenvoudig wet- en regelgeving naar zijn hand zetten. Het Europees Parlement onderzoekt daarom of dit niet tegen de gezamenlijke rechten en waarden van de Europese Unie indruist.o
 
Komende donderdag zal de commissie in een hoorzitting meer willen weten over de situatie in Hongarije. Onder andere de minister van buitenlandse zaken Peter Szijjàrtó zal aan de tand worden gevoeld.
 
 De hoorzitting is van 9:00 tot 11 uur in zaal PHS - 3C050 in het Europees Parlement.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook