[persbericht] Absurde deal: Internationale luchtvaart mag gratis vervuilen

Straatsburg, 15 april 2013 - De internationale luchtvaartsector hoeft het komende jaar niet te betalen voor de uitstoot van broeikasgassen. Dit is de uitkomst van een akkoord met de Europese milieuministers dat morgen afgestempeld wordt door het Europarlement. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt het absurd dat Europa de luchtvaartsector de hand boven het hoofd houdt en het principe dat de vervuiler betaalt aan de kant schuift.

Eickhout: "Nu blijven we de oneerlijke concurrentie in stand houden, waardoor de vervuilendste manier van transport, de luchtvaart, nog steeds veel goedkoper is dan andere vervoersmiddelen. Dat is precies het omgekeerde van wat we willen bereiken.”

Meer dan 10.000 energiecentrales en industriële installaties moeten rechten kopen om CO2 te mogen uitstoten, maar internationale vluchten worden van deze plicht vrijgesteld. Op vliegtickets of de kerosine in vliegtuigen wordt momenteel ook geen belasting geheven.

Vanaf januari dit jaar moesten alle vliegtuigen die landen in of vertrekken uit een Europese luchthaven betalen voor hun CO2-uitstoot. Deze maatregel wordt nu onder druk van landen als Rusland, de VS en China met een jaar uitgesteld. In de tussentijd moet gezocht worden naar een internationale oplossing. Eickhout ziet de noodzaak van een globale oplossing, maar snapt niet waarom Europa treuzelt met invoering van eigen beleid: “We weten allemaal dat uitstel leidt tot afstel. Ondertussen neemt de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaartsector met zevenhonderd procent toe. Europa heeft met knikkende knieën toegegeven aan de druk van China en de VS, terwijl de EU met rechte rug de internationale onderhandelingen had moeten leiden.”

Met de maatregel zou een derde van de internationale vluchten onder een CO2- doel vallen. Vluchten binnen de EU moeten nu wel CO2-rechten kopen, zo’n paar cent per enkeltje. GroenLinks zal morgen tegen het luchtvaartakkoord stemmen. 

Morgen stemt het Europees Parlement ook over een reddingsplan voor het emissiehandelssysteem, om te voorkomen dat de prijs van CO2-vervuiling naar de nul euro wegzakt. Die stemming belooft volgens Eickhout een stuk spannender te worden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook