[persbericht] Bevolking ontwikkelingslanden gebaat bij transparantie overheidsinkomsten

Straatsburg, 12 juni 2013 - Het Europarlement heeft vandaag nieuwe transparantiewetgeving aangenomen die olie-, gas-, mijn- en bosbouwbedrijven verplicht om openheid te geven over hun betalingen aan ontwikkelingslanden waarin ze werkzaam zijn. GroenLinks verwelkomt de nieuwe wetgeving die helpt om corruptie in ontwikkelingslanden te bestrijden en belastingontwijking door multinationals tegen te gaan.

“Mensen in ontwikkelingslanden zien vaak niets terug van de opbrengsten van de grondstoffen die in hun land worden gedolven”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “De nieuwe Europese wet maakt inzichtelijk hoeveel geld er aan de grondstoffen wordt verdiend, dat geeft de lokale bevolking de mogelijkheid om hun eigen overheid beter te kunnen controleren.”

Ook het ontduiken van de belastingen in de landen waar de grondstoffen vandaan worden gehaald, wordt door de nieuwe wetgeving aangepakt. Door country-by-country-reporting in jaarverslagen wordt het voor multinationals zoals Shell verplicht om aan te geven hoeveel geld ze betalen aan de betreffende overheden. Zij hebben voortaan wat uit te leggen als ze hun winsten wegsluizen naar belastingparadijzen.

De nieuwe transparantiewetgeving geldt alleen voor olie-, gas-, mijn- en bosbouwbedrijven. Sargentini: “Het is van belang dat alle grote multinationals, ongeacht in welke sector ze opereren, openheid van zaken geven over hun financiën. De wetgeving moet zo snel mogelijk uitgebreid worden naar alle sectoren.”

Sargentini wil dit in het Europarlement voor elkaar krijgen via een recent verschenen wetsvoorstel over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De Verenigde Staten zijn met hun transparantiewetgeving al een stap verder dan Europa. In de Dodd-Frank Act van 2010 is ook specifieke wetgeving aangenomen over de handel in conflictmineralen. Sargentini strijdt al jaren voor Europese wetgeving op dit onderwerp en werkt momenteel aan een rapport over verantwoorde handel in mineralen. De Europese Commissie heeft recent gehoor gegeven aan haar oproep om actie te ondernemen tegen conflictmineralen. De Commissie is een openbare raadpleging begonnen over de inhoud en vorm van toekomstige Europese wetgeving. Sargentini zal zich inspannen voor goede Europese regels die bijdragen aan conflictvrije mineralen en de ontwikkeling van de armste landen in de wereld.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook