PERSBERICHT: Centrumrechtse partijen proberen burgerinitiatief tegen privatisering water te ondermijnen

STRAATSBURG, 8 september -Bijna twee miljoen Europeanen hebben de Europese Commissie via het Right2Water burgerinitiatief opgeroepen om water als een publiek in plaats van een privaat goed te behandelen. De milieucommissie van het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen dat het burgerinitiatief omarmt en de Europese Commissie oproept om de privatisering van drinkwatervoorziening tegen te gaan. Vandaag stemt het volledige Europees Parlement over het voorstel. Een centrumrechtse coalitie heeft echter een alternatieve resolutie opgesteld waarin de belangrijkste onderdelen van het burgerinitiatief worden genegeerd.
 
Bas Eickhout: "Drinkwater is geen gewoon koopwaar, maar een mensenrecht. Het is van belang dat het Europees Parlement dit glashelder maakt. De Europese Commissie heeft er namelijk een handje van om via mededingingsregels, handelsverdragen zoals TTIP of in de eisen voor financiële steun aan Griekenland om in de richting van privatisering te pushen."
 
Volgens Eickhout staat er echter ook draagvlak en vertrouwen onder burgers op het spel: "Middenpartijen als D66 hebben vandaag de sleutel in handen. Ik roep hun op om directe democratie op EU-niveau serieus te nemen en de massale betrokkenheid van burgers bij Europees beleid op dit onderwerp niet zomaar naast zich neer te leggen." Diezelfde partij diende vorig jaar in de Tweede Kamer nog een motie in die water een "vitale publieke dienst" noemde.
 
De centrumrechtse alternatieve resolutie:
  • Verwijdert kritiek op de plannen voor privatisering van watervoorziening in het kader van steunprogramma's aan landen in financiële nood. Zulke plannen waren ook weer voorzien is in het recente hervormingspakket van Griekenland.
  • Verwijdert de roep om watervoorziening van de mededingingsregels voor de interne markt uit te zonderen.
  • Verwijdert de roep om watervoorziening expliciet van liberaliseringsvoorschriften in handelsverdragen als TTIP, TISA en CETA uit te zonderen.
  • Verwijdert de roep om water als mensenrecht vast te leggen in de Europese Waterrichtlijn.
  • Pleit voor publiek-private samenwerking. De originele tekst pleit juist voor het terugbrengen van watervoorziening in publieke handen.
 
Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook