[persbericht] Cornelissen naar Kiev, of de gay pride nu verboden wordt of niet

AMSTERDAM/KIEV, 24 mei 2013 - GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen neemt aanstaande zaterdag deel aan de gay pride in Kiev, als die tenminste doorgaat. Gisteren verbood de rechter op verzoek van de gemteente alle politieke manifestaties in het centrum van de stad. De organisatoren werken nu aan een alternatief plan om de gay pride toch door te laten gaan. Voorwaarde is wel dat de politie alle deelnemers kan en wil beschermen.

Cornelissen: “Het is een zeer kwalijke zaak dat de rechter vrijheid van demonstratie niet respecteert. Er zijn honderd vreedzame deelnemers aan de gay pride die moeten wijken door een oproep van geweld van tegendemonstranten.”

Ook al gaat de pride misschien niet door, Cornelissen reist toch af naar Kiev om de organisatoren een hart onder de riem te steken. “Ik wil met mijn eigen ogen zien wat er waar is van de dreigingsanalyse van de gemeente. Ik geloof nooit dat de 40.000 tegendemonstranten die zich op Facebook melden ook daadwerkelijk komen opdagen. De politie moet toch in staat zijn om een groep van honderd vreedzame deelnemers te beschermen?”

Homorechten spelen een belangrijke rol in de relatie van Oekraïne met de Europese Unie, het is een van de voorwaarden voor visumvrijreizen naar de EU. Cornelissen probeerde de afgelopen weken de druk op te voeren op de autoriteiten door Europese ministers, waaronder de Nederlandse minister Timmermans, brieven te laten schrijven aan de Oekraïnse autoriteiten. De EU-lidstaten kunnen nog dwars gaan liggen bij het instellen van visumvrijreizen voor Oekraïners.

“Toch lijkt de gemeente Kiev lijkt er alles aan te doen om de gay pride te dwarsbomen”, vertelt Cornelissen. Sinds de aanvraag van de homorechtenactivisten werd er al twee keer per ongeluk een andere manifestatie op de route toegestaan. Ook hoorden de homorechtenactivisten pas op het allerlaatse momemt dat de gemeente naar de rechter stapte, te laat om officieel een advocaat in de arm te nemen.

Vorig jaar werd de gay pride op het laatste moment afgelast omdat de lokale politie de veiligheid van de deelnemers kon garanderen. De organisatoren werden tijdens hun persconferentie over de afgelasting aangevallen en in elkaar geslagen door tegenstanders.

Cornelissen is zaterdag te volgen via Twitter (@MarijeC) en haar Facebookpagina.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook