[persbericht] EU moet hard optreden nu Orbán de Hongaarse rechtsstaat sloopt

Straatsburg, 11 maart 2013 - De Hongaarse premier Orbán heeft vandaag een grondwetswijziging door het parlement gejaagd die de bevoegden van het Constitutionele Hof fors inperkt. Daarmee is de laatste hoeder van de Hongaarse rechtsstaat buitenspel gezet. Het land glijdt verder af naar een éénpartijdictatuur. De Europese Unie moet nu resoluut optreden, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, door de sanctieprocedure in werking te zetten.

Commissievoorzitter Barroso heeft Orbán persoonlijk gemaand om de wijziging van de grondwet niet door te zetten. Ook de Raad van Europa, de Europese mensenrechtenwaakhond, heeft zijn grote bezorgdheid kenbaar gemaakt aan de regering in Budapest. "Nu Orbán alle waarschuwingen in de wind slaat moet Europa werk gaan maken van sancties", stelt Sargentini. "De waarschuwings- en sanctieprocedure van het EU-verdrag is bedoeld om dit soort schendingen van de democratie en de rechtsstaat aan te pakken. Dat artikel mag geen dode letter blijven."

De grondwetswijziging die Orbán met behulp van de grote parlementaire meerderheid van zijn Fidesz-partij heeft doorgedrukt ondermijnt niet alleen het Constitutionele Hof, maar bedreigt ook de vrijheid van meningsuiting. Wie de 'waarde van de Hongaarse natie' schendt, riskeert bestraffing. Orbán heeft tevens een restrictieve definitie van het gezin in de grondwet opgenomen, waardoor het onmogelijk wordt om ongetrouwde paren, stellen van gelijk geslacht en hun kinderen wettelijke bescherming te bieden. Sargentini: "Fidesz heeft haar eigen bekrompen ideologie tot staatsideologie verheven. Deze machtsgreep is in strijd met de Europese waarden van vrijheid, democratie en non-discriminatie, waar ook Hongarije voor getekend heeft."

Sargentini wil dat het Europees Parlement zo snel mogelijk met Barroso in debat gaat over maatregelen tegen de Hongaarse regering. Tijdens de Europese Raad van regeringsleiders, komende donderdag, moeten premier Rutte en zijn collega's Orbán tot de orde roepen. "Zij moeten Orbán duidelijk maken dat er sancties komen als hij niet toezegt de schade aan de Hongaarse grondwet zo snel mogelijk te repareren, in overleg met de grondwetsexperts van de Raad van Europa", aldus Sargentini.

De waarschuwings- en sanctieprocedure uit het EU-verdrag (artikel 7) kan in werking worden gesteld door de Europese Commissie, het Europees Parlement of eenderde van de lidstaten. Het parlement heeft vorige jaar al een voorbereidende stap gezet, door het groene parlementslid Rui Tavares te benoemen tot rapporteur over de grondrechten in Hongarije.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook