[persbericht] Europa moet conflictmineralen weren

Brussel, 27 maart 2013 - Er moet een einde komen aan de praktijk dat met de opbrengst van mineralen conflicten worden gefinancierd. GroenLinks is dan ook blij dat de Europese Commissie na jaren aandringen van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vandaag met een consultatieronde is gestart om de mazen in de Europese wetgeving rond conflictmineralen te dichten.
 
Sargentini: "Europese consumenten moeten er zeker van kunnen zijn dat ze met de aankoop van een hun mobiele telefoon of computer niet indirect warlords of rebellenlegers financieren."
 
Mineralen als coltan en tin worden veel gebruikt in elektronische apparatuur. Deze mineralen worden voornamelijk gewonnen in mijnen in Afrika. Sargentini wil dat bedrijven verplicht worden om de herkomst van de gebruikte grondstoffen inzichtelijk te maken. Alleen zo kan gegarandeerd worden dat de opbrengst van de mineralen niet in de zak van rebellenlegers verdwijnt.
 
De raadpleging van de Commissie is geopend tot eind juni 2013. In het najaar stelt Sargentini namens het Europees Parlement een advies op over de import van grondstoffen uit conflictgebieden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook