[persbericht] Europa moet Syrische vluchtelingen beter behandelen

Straatsburg, 23 mei 2013 - Na meer dan twee jaar burgeroorlog wordt in en om Syrië de situatie van vluchtelingen steeds slechter. De Europese Unie helpt door geld beschikbaar te stellen aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, maar volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini moet ook de situatie van Syrische vluchtelingen die de weg naar Europa weten te vinden verbeterd worden. Ze haalde vandaag in het Europarlement een meerderheid voor een voorstel dat daarvoor pleit.

“Het is te gek voor woorden dat mensen die de oorlog in Syrië ontvlucht zijn in Europa in detentie worden geplaatst,” stelt Sargentini. "Deze mensen hebben recht op een tijdelijke verblijfsvergunning en mogen al helemaal niet teruggestuurd worden, zoals op dit moment in Griekenland gebeurd.”

De UNHCR liet weten dat de vluchtelingen die asiel aanvragen in Griekenland twaalf maanden in de cel verblijven of zelfs teruggestuurd worden. Dat is in strijd met EU-wetgeving. Sargentini is tevreden dat een meerderheid van het Europarlement haar voorstel steunde om de EU-lidstaten op te roepen het opsluiten van vluchtelingen uit Syrië in detentiecentra en het terugsturen van Syrische vluchtelingen onmiddellijk te beëindigen.

Sargentini bezocht eerder dit jaar vluchtelingenkamp Za'atri in Jordanië om de gevolgen van de oorlog in Syrië van dichtbij te bekijken. Uit Syrië zijn tenminste zeshonderdduizend mensen gevlucht naar omringende landen waaronder Jordanië. In Jordanië worden Syriërs opgevangen in vluchtelingenkampen, maar ook bij families thuis. Inmiddels staan de samenlevingen in Jordanië en Libanon zwaar onder druk omdat de grote hoeveelheid vluchtelingen een zware wissel trekt op het dagelijks leven in dit land. De UNHCR verwacht dat aan het einde van 2013 drieënhalf miljoen Syriërs het land ontvluchten.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook