[persbericht] Europarlement: CO2-uitstoot van nieuwe auto's omlaag en strenger testen

BRUSSEL, 24 april - De CO2-uitstoot van auto's moet de komende jaren omlaag. De milieucommissie van het Europarlement heeft vandaag gestemd over wetgeving die de uitstoot van nieuwe auto's beperkt tot 95 gram CO2 per kilometer in 2020. "Goed voor het milieu en de portemonnee," stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Volgens Eickhout wordt dankzij deze wetgeving bovendien het innovatieve deel van de auto-industrie gestimuleerd en wordt een eerder gesignaleerd probleem van gesjoemel met testprestaties aangepakt.

Vanaf 2020 zouden nieuwe auto's elk jaar ongeveer vijf procent zuiniger moeten zijn dan het jaar ervoor. Gemiddeld zal de automobilist vierhonderd euro per jaar aan brandstof minder kwijt zijn.  Eickhout: "Europa kan geen goedkopere auto's maken dan de rest van de wereld, maar het kan wel excelleren in kwaliteit en innovatie. Met ambitieuze wetgeving behouden we Europa's positie als wereldleider in de productie van zuinige en elektrische auto's."

Autofabrikanten zoals Renault, Peugeot en Fiat hebben al aangegeven deze wetgeving en CO2-standaarden nodig te hebben om te kunnen blijven innoveren.

In de voorstellen wordt ook een nieuwe testprocedure geïntroduceerd om consumenten een beter beeld te geven van de prestaties van auto's. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat er gesjoemeld wordt met de cijfers, waardoor auto's groener lijken dan ze zijn. Een probleem waar Eickhout al eerder over aan de bel trok: "Consumenten worden op het verkeerde been gezet. Het verbruik van een auto ligt vaak veel hoger dan automakers ons wijsmaken. Ongeveer een derde tot de helft van de lagere brandstofkosten die automakers claimen is gebakken lucht. Wij willen een einde maken aan het geknoei met de testprocedures over het brandstofverbruik van auto's."

Over de voorstellen moet nu onderhandeld worden met de Raad van ministers.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook