[persbericht] Europarlement wil belastingparadijzen (inclusief Nederland) aanpakken

BRUSSEL, 24 april 2012 - “De Europese strijd tegen belastingontwijking is eindelijk op gang gekomen. Het is de hoogste tijd dat belastingparadijs Nederland zijn wetten aanpast om voorop te kunnen lopen in die strijd.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout kreeg steun voor deze boodschap in de commissie Economische Zaken in het Europarlement die vandaag een rapport aannam over belastingontwijking.

Europese overheden, maar vooral ook die van ontwikkelingslanden lopen miljarden aan publieke inkomsten mis door belastingontwijking van multinationals. Vandaag riepen Europarlementariërs de Europese Commissie en EU-landen op om zo snel mogelijk een zwarte lijst op te stellen met landen die volgens een nieuwe strenge Europese definitie als belastingparadijs worden aangemerkt. Het rapport stelt onder andere voor om bedrijven die belasting ontwijken uit te sluiten van openbare aanbestedingen en subsidies, en in het geval van banken om hun bankvergunning in te trekken.

Eickhout: “Er is een internationale aanpak van belastingontwijking nodig waarbij de EU zelf het goede voorbeeld geeft. EU-lidstaten als Nederland, Luxemburg en Ierland moeten dus snel zelf hun wetten aanpassen die belastingontwijking faciliteren.”

Op voorstel van GroenLinks riep het Europarlement op een einde te maken aan zeer lage belastingen op inkomsten uit rente en royalty's. Ook willen Europarlementariërs af van de belastingvriendelijke behandeling die landen als Nederland geven aan bedrijven zonder dat die echte economische activiteiten hebben in het betreffende land. “Op die twee punten is er werk aan de winkel voor Nederland”, aldus Eickhout. “Dat betekent dat bijvoorbeeld de Rolling Stones eerlijk belasting moeten gaan betalen over de miljoenen die via de Herengracht lopen en dat de zogenaamde Dutch Sandwich van onder andere Starbucks aan banden wordt gelegd.”

De Europese Commissie presenteerde eind december een actieplan tegen belastingontwijking. In de komende tijd wordt Europese belastingwetgeving tegen het licht gehouden en gevraagd van landen om schadelijke belastingverdragen te herzien. Het onderwerp staat ook op de agenda van de bijeenkomst van regeringsleiders in mei. Eickhout hoopt op meer daadkracht dan tot nu toe het geval was: “Het veto dat ieder land heeft op belastingterrein verlamt een effectieve aanpak. Het taboe op meerderheidsbesluitvorming moet worden doorbroken. Helaas steunde de meeste politieke fracties mijn oproep daartoe vandaag niet.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook