[persbericht] Europarlement zet streep door wetsvoorstel EU databank passagiersgegevens

Brussel, 24 april 2013 - GroenLinks is verheugd dat het wetsvoorstel om alle gegevens van passagiers op vluchten vanuit en naar de EU vijf jaar lang op te slaan is verworpen door de commissie burgerlijke vrijheden van het Europarlement. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wordt met deze kostbare maatregel het doel om terrorisme en zware misdaad tegen te gaan niet bereikt.

Sargentini: "Dit wetsvoorstel creëert alleen een schijnveiligheid. Bruikbare informatie komt niet eerder bovendrijven als je moet zoeken naar een speld in een hooiberg."

De effectiviteit van deze Passenger Name Record (PNR) databank is nooit aangetoond. Europol en de Amerikaanse overheid hebben nooit bewijs kunnen leveren dat het verzamelen van zoveel gegevens onze veiligheid ten goede zou komen. Daarnaast is een PNR databank ook ontzettend duur. Niemand maakt duidelijk waar het geld voor deze databank vandaan gaat komen.

Volgens Sargentini heeft het Europarlement vandaag terecht een streep gezet door het voorstel voor een EU-PNR databank. Grote hoeveelheden persoonlijke gegevens worden opgeslagen en voor lange tijd bewaard. Dit gebeurt ongeacht of een passagier een verdachte is of niet.  "Ons rechtssysteem is erop gebaseerd dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen, maar deze nieuwe wetgeving breekt met die traditie. Met een EU-PNR databank wordt iedereen die in of uit Europa vliegt meteen tot verdachte gemaakt."

Het voltallige Europarlement spreekt zich waarschijnlijk in mei uit over het EU-PNR voorstel van de Europese Commissie.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook