[persbericht] Europarlementariër Cornelissen neemt deel aan eerste gay pride Moldavië

Brussel, 16 mei 2013 - Komende zondag loopt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen mee in de eerste gay pride in Chisinau, Moldavië. Of de activisten zondag ook echt de straat op kunnen om te demonstreren voor gelijke rechten is nog onzeker. Tegendemonstranten hebben al aangekondigd massaal aanwezig te zijn om de vreedzame mars tegen te houden, desnoods met geweld.

Cornelissen: "De acceptatie van homo's, lesbiennes en biseksuelen is in Moldavië helaas nog geen vanzelfsprekendheid. Reden temeer om vanuit Europa de druk op Moldavië op te voeren. Dit is een uitgelezen kans voor de Moldavische regering om te laten zien dat ze antidiscriminatiewetgeving niet alleen op papier zetten, maar er ook in de praktijk voor staan."

Voor de elfde keer wordt geprobeerd een gay pride in het centrum van de hoofdstad van Moldavië te organiseren, tot nog toe tevergeefs. De gemeente liet gisteren weten te overwegen om naar de rechter te stappen om de gay pride te verplaatsen naar een plek ver buiten de stad. Dat deden ze vorig jaar ook, toen met succes. Toch heeft Cornelissen goede hoop dat er dit weekend voor het eerst een vreedzame optocht in het centrum gehouden kan worden. Het Europees Mensenrechtenhof veroordeelde de verplaatsing van vorig jaar namelijk als een de facto verbod. In principe moet de rechter het verzoek nu dus afwijzen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook