[persbericht] GroenLinks ontstemd over verscherpte beveiliging Europarlement

BRUSSEL, 6 maart - De kantoren van Europarlementariërs zullen niet langer toegankelijk zijn voor journalisten, lobbyisten en burgers. Althans, als het aan het Presidium van het Europees Parlement ligt. Komende week dreigt een besluit om met 111 glazen schuifdeurtjes het Parlement in veiligheidszones te verdelen goedkeuring te krijgen. Daardoor zullen de kantoren van de Parlementariërs alleen maar voor hun medewerkers toegankelijk zijn. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is zeer ontstemd over deze beperking van persvrijheid.
 
Sargentini: "Een slecht plan: onhandig, onnodig en bovendien duur. Democratie hoort zo transparant mogelijk te zijn en bereikbaarheid van een volksvertegenwoordiger is essentieel."
 
De veiligheidszones in het Europees Parlement worden met glazen schuifdeuren bewerkstelligd. Om door een poortje te kunnen zullen journalisten, lobbyisten of andere bezoekers via een intercom contact kunnen leggen met de assistent van een parlementariër. Deze moet vervolgens de bezoeker naar de parlementariër begeleiden en daarna weer door het poortje naar buiten laten.
 
Sargentini: "Journalisten moeten de democratie kunnen controleren en ik verzet mij er dan ook tegen dat zij voortaan alleen onder begeleiding op mijn kamer kunnen komen."
 
Sargentini wijst erop dat journalisten al accreditatie nodig hebben om het gebouw in te kunnen, terwijl bezoekers zich moeten inschrijven voordat ze toegang krijgen tot het Parlement. "Dat lijkt mij meer dan voldoende," aldus Sargentini die hoopt haar collega´s te overtuigen dit plan van tafel te krijgen. Sargentini wil dat Schulz dit besluit voorlegt aan het gehele parlement.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook