[persbericht] GroenLinks wil verdrag voor democratisering EU

DEN HAAG, 7 maart - Europa is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Volgens GroenLinks is een van de hoofdoorzaken de ondoorzichtigheid van besluitvorming. GroenLinks ziet een democratisch gat tussen wat Europese regeringsleiders besluiten en wat het Nederlands en Europees Parlement moet controleren. GroenLinks presenteert daarom vandaag tien voorstellen om de Europese democratie te verbeteren.
 
Jesse Klaver, woordvoerder Europese Zaken: “Het is te gek voor woorden dat sleutelposities op Europees niveau tussen de regeringsleiders verdeeld worden. Wij vinden dat posities als die van van Rompuy of Barroso gekozen moeten worden."
 
Wat GroenLinks betreft worden deze functies samen gevoegd en leveren alle partijen bij de volgende verkiezingen een potentiële kandidaat. Die kan dan met het juiste mandaat aan de slag. GroenLinks stelt daarnaast dat een nieuw verdrag nodig is om Europeanen, het Europees Parlement en nationale parlementen meer zeggenschap te geven over de Europese Unie.
 
Bas Eickhout stelt dat het toch vreemd is dat een Supercommissaris landen aanspreekt op hun economisch en financieel beleid zonder democratische controle op basis waarvan hij dat doet. " De Tweede Kamer kan haar ministers controleren en weg sturen. Het Europees Parlement zou dat ook met haar Commissarissen moeten kunnen doen."
 
Het is voor GroenLinks een doorn in het oog dat veel grensoverschrijdende problemen door de ministers worden aangepakt, maar dat parlementen nauwelijks invloed kunnen uitoefenen op de - in het geheim voorbereide - besluiten. GroenLinks wil daarom dat er spoedig grensoverschrijdende referenda mogelijk worden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook