[persbericht] Hongarije schendt Europese waarden, volgens rapporteur Europees Parlement

Brussel, 7 mei 2013 - De grondwetswijzigingen, de mediawet en andere maatregelen van de regering-Orbán in Hongarije zijn onverenigbaar met de waarden van de Europese Unie. Dat concludeert de rapporteur van het Europees Parlement voor Hongarije, Rui Tavares, in het ontwerpverslag dat hij vanmiddag voorlegt aan de commissie Burgerlijke Vrijheden van het parlement. Sancties tegen de Hongaarse regering komen een stap dichterbij, constateert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

"Tavares maakt een degelijke analyse", stelt Sargentini. "De checks and balances die de uitvoerende macht in toom moeten houden zijn duidelijk verzwakt door de wetten die premier Orbán door het Hongaarse parlement heeft gejaagd. We mogen niet accepteren dat een land in het hart van Europa afglijdt naar een éénpartijdictatuur."

Taveres, lid van de Groene fractie waar ook GroenLinks deel van uitmaakt, doet een reeks aanbevelingen om de schade aan de Hongaarse democratie en rechtsstaat te repareren. Als de regering-Orbán deze aanbevelingen naast zich neerlegt, moeten het Europees Parlement, de Raad van Ministers en Europese Commissie klaarstaan om de waarschuwingsprocedure van artikel 7 van het EU-verdrag te activeren, aldus Taveres. Zo'n officiële waarschuwing kan de opmaat vormen voor sancties tegen Hongarije.

Sargentini roept de Europese christendemocraten op om het verslag van Tavares niet af te zwakken. Zij wijst erop dat meerdere christendemocraten, ook van het CDA, Orbán bekritiseerd hebben. Er gaan zelfs stemmen op om hem uit de Europese Volkspartij te gooien. "Laat de christendemocraten alsjeblieft niet in de reflex schieten om partijgenoot Orbán te verdedigen, nu de kritiek van buiten de eigen familie komt. Zonder Europese druk komt Orbán niet tot inkeer", zegt Sargentini.

Het Europees Parlement stemt mogelijk al in juni over het verslag-Tavares. Tegen die tijd liggen er ook rapporten over Hongarije van de Europese Commissie en van de Venetiëcommissie, de grondwetexperts van de Raad van Europa. Naar verwachting zullen deze rapporten aansluiten bij de conclusies van Tavares.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook