[persbericht] Milieucommissie Europarlement compliceert onderhandelingen emissiehandel

BRUSSEL, 19 juni - Vandaag heeft de milieucommissie van het Europarlement een nieuwe poging gedaan om de CO2-emissiehandel uit het slop te halen met een kerstboom aan slechte voorstellen als resultaat. Twee maanden geleden stemde een meerderheid van conservatieve en liberale parlementariërs tegen een reddingsplan voor het emissiehandelssysteem en werd het voorstel teruggestuurd naar de milieucommissie.

 

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld in de stemming vandaag: "Dit voorstel redt geenszins het emissiehandelssyteem en het klimaat is er al helemaal niet mee gebaat. Dit is pure windowdressing die er niet voor gaat zorgen dat de vervuiler betaalt."

 

Volgens Eickhout heeft de milieucommissie van het Europarlement heeft een zwak voorstel nu verder uitgekleed om de verdeeldheid bij de christendemocraten tegemoet te komen. Daardoor wordt het doel - een eerlijke prijs voor uitstoot - uit het oog verloren. Zelfs multinationals zoals Shell en Unilever ijveren al lang voor een hogere CO2-prijs waar het originele voorstel voor zou zorgen. "Nu zullen we hooguit stabiel blijven hangen op de veel te lage huidige prijs," verwacht Eickhout. "Dat betekent dat het milieu noch het bedrijfsleven noch de werkgelegenheid hier van profiteert. Het is een politiek van oude industrie met ouderwetse ideeën."

 

De wetgeving waarover gestemd is stelt weliswaar de Europese Commissie in staat om de veiling van CO2-rechten uit te stellen, echter wel volgehangen met nieuwe voorstellen om aan de vuile industrie veilingopbrengsten te geven. "Bizar," aldus Eickhout. "De energie-intensieve industrie heeft nooit voor haar CO2-rechten hoeven te betalen en verdient zelfs aan CO2-handel."

 

Het voltallige Europarlement zal begin juli over de voorstellen stemmen. Na de zomer zouden de onderhandelingen met de Raad van ministers kunnen beginnen. Dit kan een lang proces worden volgens Eickhout: "Deze voorstellen maken de toekomstige onderhandelingen met de Raad onnodig moeilijk. Niemand had ooit gedacht dat het voorstel dat moet leiden tot een paar jaar uitstel van veiling van CO2-rechten zoveel weerstand zou ondervinden en zo lang zou duren. De stemming vandaag maakt het er niet makkelijker op. Ondertussen blijven de discussies over een structurele hervorming van ons CO2-emissiehandelssysteem in limbo."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook