[persbericht] Nieuwe Europese wet verplicht Shell en co tot transparantie over geldstromen

Brussel, 10 april 2013 - Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben gisterenavond overeenstemming bereikt over een wet die olie-, gas-, mijnbouw- en houtkapbedrijven verplicht tot openheid over hun betalingen in ontwikkelingslanden. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini verwelkomt de nieuwe richtlijn. Deze helpt om corruptie in Afrikaanse landen en belastingontwijking door multinationals te bestrijden.

“Mensen in ontwikkelingslanden zien vaak niets terug van de opbrengsten van de grondstoffen die in hun land worden gedolven", stelt Sargentini. "Het geld verdwijnt in de zakken van corrupte leiders in plaats van dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van het land. De nieuwe Europese wet gaat deze corruptie tegen."

Sargentini is net terug uit Zimbabwe. Ze sprak daar gisteren met activisten voor eerlijke mijnbouw over hun strijd tegen corruptie bij de diamant- en platinawinning.

Landen zoals Zimbabwe en Congo zijn rijk aan grondstoffen. Informatie over hoeveel geld er wordt verdiend aan de winning van deze grondstoffen kwam tot nu toe nooit naar buiten. Doordat zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hun bedrijven nu verplichten om te publiceren wat ze betalen, per project en per land, kunnen NGOs en burgers uit de betreffende ontwikkelingslanden hun bestuurders ter verantwoording roepen en eisen dat de inkomsten goed wordt besteed. Een bijkomend voordeel van de nieuwe wet is dat zichtbaar wordt of de betreffende multinationals wel belasting betalen in de ontwikkelingslanden waar zij actief zijn. Zij hebben voortaan wat uit te leggen, als ze hun winsten wegsluizen naar belastingparadijzen.

Het lot van dit wetsvoorstel was lang onzeker. Zo lag onder meer de Nederlandse regering, onder invloed van Shell, geruime tijd dwars. Na protest van filantroop George Soros en kritische Kamervragen van GroenLinks-leider Bram van Ojik ging Nederland overstag.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook