[persbericht] Pak niet Cypriotische weduwe maar Russische belastingontduiker

Brussel / Den Haag, 18 maart 2013 - Met het besluit om kleine spaarders te laten meebetalen aan de redding van Cypriotische banken ondermijnt de Eurogroep het vertrouwen in de afgesproken depositiegaranties. Kapitaalvlucht uit Zuid-Europa dreigt. GroenLinks roept minister Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, op om deze fout te herstellen nu het nog kan.

"De Cypriotische weduwe wordt ten onrechte aangeslagen, de Russische belastingontduiker niet hard genoeg", vindt GroenLinks-Europarlementariƫr Bas Eickhout. "Dijsselbloem kan deze fout nog herstellen, nu het Cypriotische parlement de stemming over het Europese noodpakket heeft opgeschort."

"Als de paniek in Cyprus overslaat naar andere Zuid-Europese landen zijn we veel meer geld kwijt dan de 7,5 miljard die de eurolanden nu bespaard hebben", stelt Tweede Kamerlid Jesse Klaver. "Een heffing van pakweg 17,5 procent op spaartegoeden boven honderdduizend euro volstaat om de kleine spaarders te vrijwaren. Ik wil dat Dijsselbloem uitlegt waarom niet gekozen is voor deze variant."

Door de heffing alleen te leggen op de grote spaartegoeden van Russische zakenlieden en rijke Cyprioten wordt de Europese afspraak om deposito's tot honderdduizend euro te garanderen ook naar de geest nageleefd. GroenLinks vindt bovendien dat de obligatiehouders van de twee grootste Cypriotische banken, die met kapitaalsteun overeind moeten worden gehouden, niet buiten schot mogen blijven.

"Cyprus vormt slechts 0,2 procent van de economie van de eurozone", constateert Eickhout. "Toch dreigt de aanpak die de Eurogroep heeft gekozen de eurocrisis weer fors aan te wakkeren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn."

De kwestie-Cyprus onderstreept de noodzaak van een Europese bankenunie, waar deze week weer over onderhandeld wordt in Brussel. Toekomstige bankruns moeten worden voorkomen door een Europawijd depositogarantiefonds, dat door de banken zelf gevuld wordt. Dijsselbloem zette hier vorige maand nog vraagtekens bij. "Dat is een ongewenste knieval voor de onwillige Duitse regering", stelt Klaver. "Cyprus is niet het enige land met een opgeblazen financiƫle sector. Ook Nederland kampt met dat probleem. We hebben dus belang bij een volledige bankenunie."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook