Persbriefing: onderhandelingen nieuwe anti-witwasregels gaan negende ronde in

STRAATSBURG, 12 december - Aanstaande woensdag komen het Europees Parlement en de Raad van Ministers voor de negende keer bij elkaar om te onderhandelen over strengere anti-witwasregels. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini leidt de onderhandelingen namens het Parlement. De onderhandelingen lopen stroef omdat EU-landen niet aandurven de broodnodige wijzigingen aan te brengen aan de bestaande regels, de vierde anti-witwasrichtlijn. Met name meer transparantie op wie achter een bedrijf of een trust schuilt via een openbaar UBO-register is een struikelblok.

Wat is het UBO-register?

Het uiteindelijk belanghebbende register is een register waarin duidelijk naar voren komt welk mens van vlees en bloed uiteindelijk de touwtjes in handen heeft in een bedrijf of trust. Op deze manier worden schimmige en ingewikkelde constructies van bedrijven en trusts blootgelegd. Criminelen maar ook grote bedrijven die belasting ontduiken maken gebruik van ondoorzichtige structuren om de opsporingsdiensten en de fiscus om de tuin te leiden. Meer transparantie helpt hierbij. Om deze transparantie te bereiken is een publiek UBO-register onmisbaar. SARGENTINI wist drie jaar geleden een openbaar UBO-register voor bedrijven in de vierde anti-witwasrichtlijn te krijgen, voor trusts lukte dat niet door voornamelijk de druk/weerstand van trust-land, het Verenigd Koninkrijk.

In de wetgeving die nu op tafel ligt wil het Parlement een openbaar UBO-register voor zowel bedrijven als trusts. De regels moeten gaan gelden voor Europese en niet-Europese bedrijven en trusts die in de EU zaken doen. Het is essentieel om een breed UBO-register te hebben want anders is het makkelijk voor criminelen de regels te omzeilen door bijvoorbeeld een trust op Panama op te richten terwijl alle betrokken partijen en eigendom in de EU zijn. De EU-landen voelen weinig voor een ruim register: ze staan open voor een in feite half openbaar UBO-register voor Europese bedrijven. Ze willen geen enkele regels voor buitenlandse bedrijven die in de EU zaken doen en ze willen ongelimiteerde uitzonderingen op de openbaarheid waarmee de transparantie in essentie via de achterdeur wordt weggehaald. Voor trusts willen de EU-landen een openbaar UBO-register onder de voorwaarde dat als iemand in het register kijkt moet aantonen dat hij of zij een hele goede reden heeft. Daarnaast willen EU-landen dat financiële opsporingsautoriteiten, zoals de FIUs (financial intelligence units), moeten betalen om in het register te kijken voor hun onderzoek, het Parlement vreest dat dit ten koste gaat van het onderzoek en de nut van het register.

Welke andere onderwerpen liggen nog op tafel?

Naast meer transparantie strijdt het Parlement voor onder andere

  • betere naleving van de regels door meer instanties verantwoordelijk te maken voor een ken-je-klant-onderzoek: zo wil het Parlement dat ook kunsthandelaren en veilinghuizen die te maken krijgen met een klant die een duur schilderij wil verkopen uitzoeken of ze te maken hebben met een eerlijk persoon
  • hogere sancties bij niet-naleving van de regels
  • EU-landen verplichten een kadaster van onroerend goed te hebben en deze toegankelijk te maken voor FIUs
  • een uitgebreid klantenonderzoek wanneer de klant een hoge functie bekleed zoals een minister of een kamerlid zodat grondig wordt uitgezocht waar de klant zijn inkomen vandaan haalt.  

Hoe staat het met de vierde anti-witwasrichtlijn?

EU-landen hadden tot juni van dit jaar de tijd om de EU regels om te zetten in nationale wetten. Helaas lopen heel veel landen achter op de implementatie. Vorige week werd Nederland samen met België, Spanje, Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Luxemburg, Malta, Polen en Roemenië op de vingers getikt door de Commissie omdat zij nog steeds achterlopen. Als dit te lang duurt dan zal de Commissie overgaan tot een inbreukprocedure die uiteindelijk er toe kan leiden dat de Commissie Nederland voor de rechter kan dagen. 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook