PERSCONFERENTIE: Spionage Duitsland op Nederlands dataverkeer

Vorige week maakte de Oostenrijkse Groene Parlementariër Peter Pilz bekend dat de Duitse veiligheidsdienst BND spioneerde op datakabels en die informatie doorspeelde aan de Amerikaanse NSA.
Aanstaande donderdag 28 mei zal hij samen met GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini de specifieke Nederlandse kant van zijn verhaal onthullen.

Minister Plasterk liet gisteren nog in een brief aan de Kamer weten dat voor zover hem bekend er niet is gespioneerd op Nederlandse data, maar volgens Pilz was Nederland zelfs een van de grotere targets voor dit spionageproject. Pilz zal tijdens de persconferentie bekend maken op welke verbindingen is getapt. Het gaat dan om verbindingen die vanuit Nederland naar andere landen lopen. Vooralsnog wijzen zijn bevindingen op afluisteren van vooral glasvezelkabels waar doorgaans internationale grote bedrijven of instanties gebruik van maken.

Datum: Donderdag 28 mei
Tijd: 10.30 uur
Waar: Persconferentiezaal in het Europees Parlement

Helaas is er geen streaming van deze persconferentie. Voorts wijzen wij erop dat Pilz zijn bewijzen ter inzage met zich meebrengt. Kopieën zijn niet beschikbaar wegens bescherming van zijn bronnen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook