[prioriteiten] Prioriteiten voor volgende week

De Staat van de Unie
do 7 maart - Bas Eickhout, Jesse Klaver

De jaarlijkse Staat van de Unie vindt dit jaar plaats op 7 maart. Europarlementariërs en woordvoerders van de Tweede Kamer bespreken de Europese Unie in de Tweede Kamer met premier Rutte en minister Timmermans. Basis is de notitie “Bruggen slaan in Europa” van het kabinet. Het Nederlands kabinet is veel in het nieuws geweest afgelopen weken over de EU en hebben wat GroenLinks betreft nog maar weinig bruggen geslagen. Kroaten zijn niet welkom, grenscontroles dreigen weer ingevoerd te worden en de interesse in Europa beperkt zich toch een miljard euro korting. De toekomst van Europa staat op het spel en de democratisering van Europa is voor GroenLinks daarbij cruciaal. Namens GroenLinks nemen Jesse Klaver en Bas Eickhout deel aan het debat.

Asiel en migratie: de Griekse tragedie
do 7 maart - Judith Sargentini

Sargentini neemt deel aan een conferentie over het Europees asiel- en migratiebeleid van de denktank van de Duitse Groene partij. De bijeenkomst vindt plaats in Thessaloniki, Griekenland, waar het falende Europees asielbeleid pijnlijk zichtbaar is door de opkomst van extreemrechts, de gevolgen van de crisis en het groeiend aantal vluchtelingen.

Persconferentie Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
di 5 maart - Bas Eickhout

De Europese Groenen organiseren dinsdag 5 maart een persconferentie voorafgaand aan de stemming in Straatsburg in de week van 11 maart over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Veertig procent van het Europese budget gaat naar Landbouw, maar het beleid is blijven steken in het verleden. De Groenen staan een modern landbouwbeleid voor met stevige vergroening, met kwalitatief goed voedsel voor een eerlijke prijs. Helaas lijken de conservatieve krachten en de grote multinationals nog steeds aan de touwtjes te trekken, maar daar willen de Groenen verandering in brengen met een reeks aan voorstellen. José Bové, voormalig activist voor een goed landbouwbeleid en tegenwoordig Europarlementariër zal met Bas Eickhout uiteen zetten wat de inzet zal zijn voor de Groenen bij de plenaire stemming in Straatsburg.

Tijdstip: 10.00u tot 10.30u
Locatie: Europees Parlement, ASP 5G02, livestream beschikbaar

'Get Women on Board'
do 7 maart - Marije Cornelissen

Komende week staat in het teken van internationale vrouwendag. De Groene fractie organiseert een conferentie met vakbonden, nationale en Europese vertegenwoordigers over het voorstel voor een quotum voor het aantal vrouwen in raden van toezicht.

Debat: Het vrouwelijke antwoord op de crisis
vrij 8 maart - Marije Cornelissen

Cornelissen gaat op Internationale Vrouwendag in debat met onder andere eurocomissaris Neelie Kroes en Agnes Jongerius over het vrouwelijke antwoord op de crisis. Hoe draagt een betere positie van vrouwen bij aan het aanpakken van de crisis? En welke rol speelt Europa daar in? De bijeenkomst vindt plaats in De Rode Hoed, Amsterdam.

Afval: te duur om weg te gooien
do 7 maart - Bas Eickhout

Hoe kunnen we afval tot een absoluut minimum beperken? Afval is te duur en te schadelijk voor het milieu om zomaar weg te gooien. Tijdens de conferentie van de Europese Groenen wisselen lokale en regionale politici hun ervaringen uit over hoe zij gebruikmaken van afval als waardevolle inkomstenbron. Meer informatie en programma

Kapitaaleisen Europese Banken
di 5 maart - Bas Eickhout

De deal die afgelopen week is bereikt tussen Europarlement en de Raad komt aan de orde bij ECOFIN komende dinsdag. GroenLinks was tevreden met deze uitkomst en hoopt dat deze spoedig tot wetgeving zal leiden. Mede dankzij de Groenen zullen banken dan openheid van zaken moeten geven over winsten en verliezen en zullen bonussen ingeperkt worden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook