Providers mogen van de EU de dienst uitmaken op internet

BRUSSEL, 30 juni - Maandagnacht bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese telecomministers een akkoord over het afschaffen van roaming in de EU en nieuwe spelregels voor internetproviders. De afspraken schieten volgens Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks ernstig tekort en zijn een bedreiging voor de ontwikkeling van het open internet in Europa.

Met name de nieuwe afspraken voor netneutraliteit zijn zwaar teleurstellend, vindt Sargentini: “Dit is geen netneutraliteit. En ook geen net-geen-netneutraliteit. Dit is pure nepneutraliteit. Providers krijgen in dit akkoord twee grote mogelijkheden van Europa om te bepalen wat hun klanten op internet doen. Zij gaan de dienst uitmaken en dat schaadt de ontwikkeling van het open internet.”

Volgens Sargentini verdwijnt door de nieuwe regels de druk om te investeren in bandbreedte. In plaats daarvan wordt de telecommarkt steeds ondoorzichtiger, met veel verschillende en onvergelijkbare aanbiedingen. Bij de ene provider kun je onbeperkt Spotify gebruiken, bij de ander betaal je meer, maar krijg je gratis Netflix of een snellere Facebook.

“Dat klinkt leuk”, vindt Sargentini, “maar een nieuwe speler op de markt zal daar niet meer zomaar tussen komen. De focus op de algehele kwaliteit van het internet verdwijnt.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook