Sargentini bekijkt vluchtelingensituatie aan Bulgaars-Turkse grens

BRUSSEL, 8 februari - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini brengt volgende week een werkbezoek aan een van de buitengrenzen van de EU, de Bulgaars-Turkse grens. Daar wagen wekelijks vluchtelingen de gevaarlijke oversteek over land om in de Europese Unie veiligheid en stabiliteit te vinden. Deze grens is de twee na drukste grensovergang in de wereld en de drukste in Europa.  

Diverse internationale organisaties en ngo’s, waaronder UNHCR en Oxfam, rapporteren al jaren over schendingen aan deze grens: Bulgaarse grensbewakers bestelen vluchtelingen, mishandelen ze en duwen ze terug de grens over. Sargentini bracht dit meerdere malen onder de aandacht van de Europese Commissie, die er voor moet zorgen dat EU-landen zoals Bulgarije zich aan mensenrechten en andere Europese regels houden.

Samen met collega-Europarlementariërs van de commissie Burgerlijke Vrijheden bezoekt Sargentini de grenspost Kapitan Andreevo en het detenti centrum in Lyubimets. Ze zullen praten met de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, Bulgaarse grenspolitie en de onderdirecteur van het Europese grensagentschap (EGKW/Frontex).

Dit bezoek van Sargentini maakt deel uit van een reeks eerdere bezoeken in het kader van de situatie van vluchtelingen die heil komen zoeken in Europa. Zij was onder meer in hotspots op Griekse eilanden, de Hongaarse transitzone en op diverse grenspunten van de zogenaamde Balkan-route waaronder Servië en Macedonië. Sargentini deelt haar ervaring in blogs op de website van GroenLinks.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook