Sargentini bezoekt onderwijsprojecten voor Syrische vluchtelingen in Libanon

BRUSSEL, 31 oktober - Sargentini is deze week met de commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europarlement op bezoek in Libanon waar de delegatie een indruk wil krijgen van de situatie van Syrische vluchtelingen in het land. Libanon vangt meer dan 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen op. Dat leidt tot een enorme druk op de samenleving, waar nu een op de vier mensen een vluchteling is.

De Europese Unie ondersteunt Libanon met onder andere humanitaire hulp en ontwikkelingsgelden. De commissie Ontwikkelingssamenwerking heeft de taak om de besteding van deze gelden te controleren en zal tijdens dit bezoek enkele projecten bezoeken. De focus van het bezoek ligt op onderwijs voor vluchtelingen.

Vanuit verschillende ngo's komen zorgelijke berichten over de situatie in Libanon. Het beleid van de regering is de laatste jaren strenger geworden. De vluchtelingen hebben veelal geen officiële papieren, krijgen weinig bescherming en zijn door een gebrek aan onderwijs en gezondheidszorg zeer kwetsbaar.

Het bezoek komt op een moment dat de Europese Commissie en Libanon bezig zijn de laatste hand te leggen aan een zogenaamd ‘migration compact’ dat past binnen de bredere EU-strategie van migratiepartnerschappen. Hierin spreken de EU en Libanon af onder welke voorwaarden Libanon meer steun kan krijgen van de EU en wat deze steun zal inhouden. Sargentini hoopt dat dit compact tot een betere situatie voor de vluchtelingen zal leiden en niet enkel zal worden ingezet om het migratiemanagement van Libanon aan te scherpen.

De delegatie reist naar de noordelijke regio Akkar en de stad Halba (tegen de grens met Syrië) waar ze samen met NGO's zoals UNHCR, UNICEF en WarChild projecten voor onderwijs van jonge Syrische vluchtelingen bezoekt. Enkele voorbeelden hiervan zijn projecten voor ouders van schoolgaande kinderen, vaardigheidstrainingen voor jonge vrouwen en meisjes en een bezoek aan een zogenaamde ‘second shift school’ . Dit laatste is een school waar in de ochtend Libanese kinderen les krijgen en in de middag een dagdeel les wordt gegeven voor de vluchtelingkinderen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook