Sargentini leidt verkiezingswaarneming Tanzania

BRUSSEL/DAR EL SALAAM, 22 oktober - Op zondag 25 oktober vinden in Tanzania en op Zanzibar presidents- en parlementsverkiezingen plaats. Europarlementariër Judith Sargentini leidt de waarnemingsmissie van de Europese Unie, die in totaal uit 140 leden bestaat. De waarnemingsmissie houdt toezicht op het verloop van de verkiezingen.

Sargentini arriveerde dinsdag in Tanzania en kijkt uit naar de verkiezingsdag: “Alle 22 miljoen stemgerechtigden kregen afgelopen jaar een stempas. Er zijn zo'n 65.000 stembureaus. Verkiezingen in Tanzania zijn een flinke klus.”

In de opmaat naar de stembusgang bezoekt zij deze week verschillende verkiezingsevenementen in en om hoofdstad Dar es Salaam. Zij zal onder andere spreken met de kiesraad en met maatschappelijke organisaties in het land. Er zal in elk geval een nieuwe president gekozen worden aangezien president Kikwete zijn wettelijke twee termijnen achter de rug heeft en geen kandidaat is. De strijd tussen de twee grootste politieke partijen om het presidentschap van Tanzania lijkt spannender dan de jaren hiervoor. Sargentini neemt waar of alles volgens de regels verloopt. “Verkiezingen in Zanzibar verlopen al decennia lang gespannen en ook deze verkiezingen zijn daar geen uitzondering op,” aldus Sargentini.

Op de dag van de verkiezingen zullen Sargentini en de andere leden van de waarnemingsmissie stembureaus in het hele land bezoeken, van de opening van de stembussen tot  aan de telling van de uitkomsten.

Sargentini zal na afloop van de verkiezingen nog enkele dagen in Tanzania blijven.  Op dinsdag 27 oktober zal zij vanuit Dar Es Salaam een persconferentie houden waarin zij haar eerste analyse geeft over hoe de verkiezingen zijn verlopen.

Sargentini is lid van de Democracy Support and Election Coordination Group, een werkgroep van Europarlementariërs die wereldwijd toeziet op verkiezingen. Eerder was Sargentini onder andere al hoofdwaarnemer bij verkiezingen in Mozambique.   

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook