Sargentini loodst anti-witwaswetgeving door Europarlement; bedrijfsconstructies voortaan openbaar

STRAATSBURG, 20 mei 2015 - “Journalisten, burgers en overheden kunnen dankzij Europa over twee jaar haarfijn uitzoeken wie er achter schimmige bedrijfsconstructies schuil gaan.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is erin geslaagd om Europa flinke vooruitgang te laten boeken in de strijd tegen witwassen, corruptie en belastingontduiking.

Het Europarlement stemde zojuist in met Sargentini's wetgevende voorstellen voor een register van uiteindelijk belanghebbenden, zodat overheid, burgers en organisaties kunnen zien welke natuurlijke persoon uiteindelijk achter een wirwar van bedrijfsconstructies zit. Belastingparadijs Nederland bleef lang tegenstribbelen in een poging om haar vele brievenbusfirma's te beschermen.

Sargentini: “Transparantie is de grootste vijand van witwassers en belastingontduikers. Dankzij onze wetgeving kan binnenkort iedereen met een onderbouwde aanvraag zien welke schimmige constructies er achter bedrijven schuil gaan.”

Criminelen proberen om het geld dat ze zwart verdienen met onder andere corruptie, fraude en drugshandel wit te wassen via een netwerk van bedrijven met ondoorzichtige structuren. Daarmee proberen de ze de overheid en burgers om de tuin te leiden. “Jaarlijks wordt wereldwijd twee tot vijf procent van onze economie witgewassen”, stelt Sargentini. “Reken maar uit wat dat de belastingbetaler kost.”

Het register van uiteindelijk belanghebbenden maakt ook duidelijk via welke constructies multinationals belasting ontduiken. “Belastingontduiking is juridisch legaal, maar natuurlijk moreel onacceptabel. Met dit register in de hand kunnen journalisten haarfijn uitpluizen welke multinationals daar lak aan hebben”, concludeert Sargentini.

De landen van de Europese Unie hebben nu twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving en om een register van uiteindelijk belanghebbenden op te zetten. Sargentini zal de uitvoering van 'haar' wet op de voet blijven volgen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook