Sargentini niet beschikbaar voor nieuwe termijn Europees Parlement

BRUSSEL, 10 september - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is niet beschikbaar voor een nieuwe termijn als Europarlementariër. Na tien jaar in het Europees Parlement en daarvoor in de Amsterdamse gemeenteraad stapt Sargentini uit de politiek.

Sargentini: “Ik heb afgelopen zomer besloten dat het tijd is om plaats te maken voor een nieuwe lichting, die onder de ervaren leiding van Bas Eickhout aan de slag kan.” Het gaat goed met de partij, we staan er beter voor dan ooit, zegt Sargentini. “Maar alleen de angst om een nieuw succes te missen, vind ik te weinig argumenten om nog vijf jaar door te gaan.” 

De komende week gaat Sargentini nog vol aan de bak om haar Hongarije-rapport te verdedigen. Het Europees Parlement moet in een stemming beslissen of het opkomt voor Europese waarden als democratie, rechtstaat en vrijheid van meningsuiting in Hongarije. 

“Er staat me een zwaar politiek debat te wachten in het Europees Parlement, waarin ik van plan ben om vol vuur onze gezamenlijke Europese waarden te verdedigen”, stelt Sargentini. “Het mag nu duidelijk zijn dat ik dat niet doe voor mijn eigen politieke gewin, maar voor de rechten van de Hongaren en Europeanen.”

Jeroen Postma, interim-voorzitter van GroenLinks roemt de keus van Sargentini:  Ik dank haar voor haar inzet voor rechtvaardigheid over grenzen heen. Haar Hongarije-rapport is daarvan een heel mooi voorbeeld. Het is een moeilijk besluit om na twee periodes in het Europarlement een nieuwe weg in te slaan.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook