Sargentini onderzoekt humanitaire situatie in Tsjaad

STRAATSBURG, 16 februari - Het Tsjaadmeer - gelegen tussen Niger, Nigeria en Tsjaad - is door klimaatverandering in de laatste decennia met meer dan 80% in grootte afgenomen en kent rond zijn oevers problemen van terrorisme, conflict, droogte en honger. GroenLinks-Europarlementariƫr Judith Sargentini bezoekt aankomende week Tsjaad met een delegatie van de commissie ontwikkelingssamenwerking om de veiligheids- en migratiesituatie in het land en de regio rond het Tsjaadmeer te beoordelen. De missie geeft de mogelijkheid om de inzet van de humanitaire en ontwikkelingshulp te onderzoeken.

Het bezoek van de delegatie komt op een belangrijk moment. De Europese Unie zet met het Afrika Noodfonds het ontwikkelingsgeld steeds meer op strategische wijze in. Hulp wordt gegeven aan landen waar meer migranten vandaan komen of doorheen trekken op weg naar Europa. Met prioriteitslanden Niger, Nigeria, Senegal, Mali en Ethiopiƫ is er dan ook minder oog voor Tsjaad, waar weliswaar veel vluchtelingen worden opgevangen maar relatief weinig migranten vandaan komen of doorheen reizen. Nu er hongersnood dreigt in Tsjaad en enkele omliggende landen en de EU in de prioriteitslanden de grenzen beter laat controleren, zullen er ongetwijfeld alternatieve routes door Afrika ontstaan. De centrale geografische ligging maakt van Tsjaad de uitgelezen kandidaat om de Afrikaanse variant van 'de-Balkan-route' te worden.

Tsjaad is een land dat onderaan vrijwel alle armoedelijstjes staat. Niet alleen is er rondom het Tsjaadmeer aanhoudend geweld door Boko Haram, ook staat er door droogte en voedselonzekerheid een hongersnood op uitbreken. Onderwijs, gezondheidszorg en een werkend rechtssysteem ontbreken en dictator Deby houdt al ruim 27 jaar grip op de macht. Het is een land dat ruim 500.000 intern ontheemden en vluchtelingen uit buurlanden als Sudan en Centraal Afrikaanse Republiek opvangt. Daarnaast is Tsjaad een cruciale partner van de EU voor de regionale stabiliteit. Het heeft een voortrekkersrol in het bestrijden van terrorisme van onder andere Boko Haram en IS en is van groot belang voor de militaire missies in de regio.

Sargentini zal tijdens haar verblijf in Tsjaad onder andere een bezoek brengen aan Bol, waar het Wereld Voedsel Programma het kamp van intern ontheemden ondersteunt. Daarnaast worden projecten rondom het bestrijden van Boko Haram, teruggekeerde vluchtelingen, veiligheids- en grensproblematiek, voedselveiligheid, mensenrechtenbeschermers en trainingen voor politie bezocht.

Eind van de week vindt in Noorwegen tevens een internationale donor conferentie plaats waarbij er aandacht en steun voor Nigeria en de Tsjaadmeer regio wordt gevraagd. De EU is hiervoor ook uitgenodigd.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook