Sargentini onderzoekt vluchtoorzaken migranten in Tunesië en Libië

STRAATSBURG, 14 september - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini brengt volgende week een bezoek aan Tunesië. Met de officiële delegatie van het Europees Parlement onderzoekt Sargentini wat mensen dwingt de gevaarlijke oversteek via buurland Libië naar Europa te maken.

De situatie in Libië is dermate instabiel dat internationale organisaties zoals UNHCR en IOM daar niet zitten. Er is zelfs geen vluchtelingkamp onder internationaal toezicht. "Ook voor ons is Libië geen land waar we als delegatie vrijelijk onderzoek kunnen doen. Mede daarom doen wij ons werk vanuit Tunesië."  In de afgelopen maanden is de samenwerking tussen de EU en Libië, om vluchtelingen en migranten tegen te houden naar de EU te komen, intensiever geworden. Dit terwijl er meerdere regeringen en stammen om de macht vechten, miljoenen bestemd voor armoedebestrijding gebruikt worden voor het trainen van de grens- en kustwacht en migranten en vluchtelingen daar worden opgevangen in mensonterende omstandigheden. Recent is zelfs naar buiten gekomen dat de Italiaanse geheime dienst een miljoenen-deal heeft afgesloten met een beruchte smokkelbende.

In Tunesië is het relatief rustig. Na de Arabische Lente is het een land in opbouw: economisch en politiek. Ook daar wil Sargentini meer over weten. Ze zal met verschillende ministers spreken over de situatie in Tunesië en bezoeken brengen aan de projecten die er zijn in Tuensie rond asiel, migratie en grensbewaking.

Sargentini wil beter begrijpen hoe te voorkomen is dat mensen de gevaarlijke reis van hun dorp naar Libië maken en welke ontwikkelingsprojecten daarbij kunnen helpen. Naast afspraken met de ministers van Buitenlandse en Binnenlandse zaken, UNHCR, NGOs en EU en VN delegaties voor Libië bezoekt Sargentini projecten gefinancierd door de EU. Ze zal op haar haar website bloggen over haar bevindingen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook