Sargentini vreest dat extra Europese inspanningen bootvluchtelingen onvoldoende blijken

BRUSSEL, 20 april 2015 - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vreest dat de extra inspanningen van Europa om de humanitaire crisis met vluchtelingen op de Middellandse Zee aan te pakken onvoldoende zijn. De huidige grensbewakingsmissie Frontex mag alleen haar operationeel gebied uitbreiden, maar gaat niet op volle kracht vluchtelingen uit zee redden. Het opvangen van vluchtelingen in Europa blijft steken bij een pilotproject zonder concrete toezeggingen.

Sargentini: “Ik ben niet gerustgesteld met de beperkte actie die Europa nu voorstelt, maar ik zie dat EU-buitenlandchef Morgherini er hard ingaat. Ze wordt echter gehinderd door de Europese ministers die steeds op de rem trappen. Ik hoop dat de regeringsleiders op de extra eurotop aanstaande donderdag wel over hun schaduw durven te springen en kiezen voor een grootschalige reddingsmissie.”

Sargentini moet constateren dat EU-landen op dit moment niet alles op alles zetten op vluchtelingen uit zee te redden of om te voorkomen dat ze de oversteek wagen, maar dat ze er toch voor kiezen om de grenzen nog strenger te gaan bewaken.

“Het voorstel om de allerzwaktste Syrische vluchtelingen uit vluchtelingenkampen in Europa op te vangen, blijft steken op vrijwillige basis. Dat is niet meer dan we nu al doen”, constateert Sargentini.

In het tienpuntenplan van de Europese Commissiestaat verder dat Europa een nieuw plan gaat opstellen om afgewezen asielzoekers sneller terug te sturen en dat ze gaan proberen om boten van smokkelaars af te pakken en te vernietigen.

Achtergrond

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook